Пловдивчанинът Христо Карагьозов твърди, че е попаднал на изумителна находка, неизвестен мраморен бюст на Леонардо да Винчи. Това се случило през 2011-а, когато работел като раставратор във Венеция. Пет години по-късно той разказа за своята италианска находка. В биографията на гения Леонардо обаче няма нито ред за подобна фигура.
Съществувала ли е тя наистина? 

В началото на 90-те с моето семейство се преместихме в Италия, разказва Христо. Родителите му бързо се върнали обратно. Имали семеен бизнес в родния Пловдив, където държали малко заведение „Ицака” до Събота пазара. Днес го давали под наем. Синът обаче останал в страната на Ботуша и живял там около 18 години. Установил се на работа в Северна Италия, във фирма за реставрации. 

"През 2011 година, фирмата в която работех - SRL - получи поръчка от Венеция. Изпратиха и мен, така попаднах в дома на Джорджо Орсони. Реставрирахме къщата на кмета на Венеция. Един ден той ни  помоли да сменим стара мраморна плоча в малка църква наблизо", разказва пловдивчанинът пред "Марица". Плочата била напукана и това застрашавало сигурността на хората. Оттам тръгнала историята на нашенеца. 

„Само след три години обвиненият в корупция Орсони хвърли оставка, но точно работата в неговия дом беше моят шанс да открия нещо необичайно. Намерихме църквата - стара малка постройка, по мои изчисления вероятно построена около 1200-1300 година. Бяхме с един колега, италианеца Мойсей Мозарети - той почина преди година.
Трудно махнахме плочата, под нея имаше много пръст и камъни, явно са изсипвали каквото имат подръка, за да я подпрат. На мястото се показа парцаливо платно, много старо, късаше се, докато го вадехме. Колегата ми вдигна чука и  удари с него, за да изкара парчето - гледаме мрамор.
Помислихме, че е боклук, затова италианецът го изхвърли. Аз обаче полюбопитствах какво е това. И когато позачистих мрамора, пред очите ми се открои бюст на Леонардо да Винчи. Мраморната  фигура беше досущ като образа от неговия автопортрет. Италианецът не обърна внимание, той гледаше да си свършим работата", разказва Христо.

Пловдивчанинът обаче я запазил. Прибрал я в найлонов плик и щом се прибрал в апартамента, където бил отседнал, я измил с четка. Разгледал я подробно, заинтересувал се как е направена. Според Христо мраморът бил от Мурано, тъй като е почти прозрачен.
„Ако поставиш светлина зад нея, фигурата свети. Толкова е фина, че косите сякаш са дълбани с игла, а зениците са като живи. Помислих, че това може да е автопортрет от самия Леонардо или пък да е бил изваян от негови съвременници. Запазих фигурата, без да установя дали е автентична, тъй като трябват много пари за професионална експертиза. Днес, след 5 години, реших да разкажа за нея, защото още не е проучена", казва Христо.
В момента мраморната фигура се намирала в трезор в Швейцария. Можело точно в нея да е скрит ключът за разгадаване на шифъра на Леонардо.Днес Христо работи в английската строителна компания „Buckingham”.  Казва, че базата им е в Лондон, ала често пътува до Катар и Норвегия. „Ние сме на големите строителни площадки - пистата за Формула 1, новите  стадиони, с които Катар се подготвя за Световното по футбол през 2022-ра. Работихме и на летището", казва Христо.
В момента обаче с колегите му бутат част от старите сгради в заводите на „Ролс Ройс” в Англия, където се произвеждат двигатели за подводници и самолети. Поводът е, че част от производството им се измества в Германия. От детството е запазил вкуса си към окултното. От малък искал да стане масон, а през 2008 година мечтата му се сбъднала - приели го в софийска ложа. "Впечатлен съм, че много млади хора у нас са приети в ложите. А в Англия не е така - трябва да имаш синя кръв и да си заможен, обикновени хора не се допускат.
Освен това английското масонство е много чисто, то е морална система - бих казал висше ниво на развитие и израстване за човека. Затова ме привлича - искам да разбера истината за Исус Христос, за нашето съществуване. Откъде идваме, къде отиваме", разказва пловдивчанинът.
 
Приключение в Катар : Богат арабин го дарява с камила
През 2015 г. животът ме отведе в Катар. Наеха ни да съборим стадиона „Ал Райан”, разказва Христо. Съоръжението е част от новите грандиозни обекти, които Катар строи за Световното по футбол през 2022 година. Пловдивчанинът отишъл като супервайзър на обекта.
Един ден с колегата му англичанин се връщали от плаж и по пътя спрели до едно имение, където отглеждали камили. Стана ни интересно, решихме да позяпаме, а отвътре излязоха едни хора и ни посрещнаха дружелюбно. При нас дойде един арабин със сина си. Запознахме се, представих им се като Крис. А малкият ми казва: Виж, тази камила харесва ли ти? Вече ще се казва Крис, като теб! Поканиха ни на чай. После разбрахме, че мъжът бил собственик на стадиона „Ал Райан”, разказва Христо. 

Ала историята не приключила дотук: „С арабина се разприказвахме на тема религии и от дума на дума той ми предложи да приема исляма. В знак на благодарност ще ти подаря една от камилите си, обеща ми арабинът. Разбира се, отклоних предложението му с нещо от рода „не му е сега времето”. Макар че се позамислих, та  камилата струваше поне 40 000 паунда", смее се Христо.
 
Геният загадка
Изглежда, че Леонардо не ни е оставил нито един автопортрет, който може еднозначно да му бъде приписан. Учените се съмняват дори в автопортрета, датиран между 1512  и 1515 година и известен в цял свят. Ала дали това е Леонардо или друг човек, няма категорични доказателства, заявяват артексперти. Други подозират, че прочутият автопортрет е само етюд за главата на апостол от „Тайната вечеря”. 

Загадките следват ренесансовия майстор, ала в това сякаш няма нищо случайно. Леонардо пренебрегвал жените, но пък развил много други таланти. Бил прочут художник и изобретател, изпреварил времето си. С тях геният допринесъл много за развитието на анатомията, астрономията и инженерството. 

И до днес учените не могат да разгадаят усмивката на Мона Лиза. А слабостта на автора към древната окултна мъдрост е повод за различни интерпретации. Включително и това, че Да Винчи имал връзка с масонските кръгове и бил един от  големите посветени.