"Топлофикация Пловдив" от тази сутрин е на мазут, съобщи изпълнителният директор на EVN България Щефан Шишковиц. Процедурата за подгряване на суровината е приключила. Шишковиц допуска, че може да се стигне до ограничения в предлагането на услугата за клиентите, предаде репортер на БЛИЦ.
Директорът на EVN няма усещане ситуацията да се е влошила, съдейки по режима за ограничено подаване на газ, определен от енергийния министър Петър Димитров снощи. На въпрос дали се е понижило топлоподаването в Пловдив той отговори, че дружеството има необходимите ресурси, за да поддържа стабилно ниво на системата. Шишковиц конкретизира, че в момента според заповедта на енергийния министър пловдивската топлофикация получава дневно 12 000 куб. м газ, а по търговския договор за доставка от "Булгаргаз" преди това минимумът за доставка на природен газ е бил 14 000 куб. м, а максимумът - 40 000 куб м.
Употребата на мазут води до допълнителни разходи на дружеството, добави изпълнителният директор, но отказа да съобщи дали услугата ще поскъпне за пловдивчани. Той каза, че мазутът, с който работи централата от тази сутрин, е в достатъчно количество.

Според Шишковиц клиентите не трябва да завеждат искове към компанията, тъй като доставката не зависи от тях и проблемите са причинени трета страна.
Няма разсрочване на задълженията за стопански клиенти заради финансовата криза, както е постъпено спрямо сметките в Е.он, каза още Шишковиц. 
EVN България възнамерява в средносрочен план да инвестира 200 млн. евро. По думите на изпълнителния директор това ще стане в рамките на 2-3 години. Само за тази година компанията възнамерява да инвестира 132,2 млн. лв., като 69 % от тях ще са инвестиции във вече съществуващата мрежа.
EVN е на българския пазар от 4 години, като за този период е инвестирала 424 млн. лв. за поддръжка и нови съоръженията си. Откакто дружеството оперира в Югоизточна България, са създадени са около 5 хил. нови работни места. Около 64 хил. новите клиенти на EVN.
За четири години на българския пазар са били редуцирани технологичните загуби, като в момента те са 12%. За периода са сменени 875 хил. електромера. Новите клиенти на компанията вече са над 64 хиляди.
Шишковиц заяви още, че акционерите за тези четири години са нямали никакви дивиденти, което значело, че цялата печалба на дружеството се реинвестира.
Десислава Вангелова, БЛИЦ