Траурен агент от Пловдив започна да рапира. Иван де ла Пеня, както го знаят всички негови приятели, с истинска фамилия Лазаров, работи в погребална агенция и казва, че се гордее с това, което върши. Обича да танцува и понякога го прави, докато гримира покойници. От дълго време е мечтаел да запише рап парче, като само преди броени седмици мечтата му става факт, пише в. Монитор.

Пловдивският погребален агент Иван Де Ла Пена потресе всички с това, което издирва спешно! (СНИМКА) 


„Приемам работата си като траурен агент сериозно. Отпуснал съм се и си я върша работата добре. Прекарвам доста часове с работата си и няма как цял ден да стоя в мълчание”, обяснява Иван.

Обича да танцува и да слуша парчета в стил хип хоп, аренби, но много обича да слуша и народна музика, признава той.

„Много ми харесва българският фолклор, родопската музика и разбира се стилът музика, който слушам, зависи от това с какво настроение съм се събудил сутрин, как ми е тръгнал деня”, казва де ла Пеня.

Но след това изрично подчертава, че не всеки ден танцува, докато гримира покойници. „В редки случаи го правя. Това е малко пресилено. Все пак трябва да стане и статията, да е интересно за хората”, се усмихва той.

Първото му рап парче „Гоним мечтите” станало факт, след като Иван де ла Пеня от много години искал да го направи. „Но аз съм човек, който обича да залага на сигурното. Не обичам да се хвърлям с главата напред. И може би не го направих досега, защото не съм усетил, че съм готов, че е дошъл моментът. Може би сега го почувствах вътрешно и съвсем случайно се обадих на другия рапър Трой, с когото се познаваме отпреди и сме приятели”, разказва пловдивчанинът. Трой се съгласил, пробвал го и станало ясно, че Иван, въпреки че му е за първи път да рапира професионално, се справил много добре.


„И всичко стана съвсем случайно. Ей така, реших да импровизирам. Това е една нова емоция. Дори да не се получи нищо, защото не тръгнах с целта да ставам много известен или от това да си изкарвам допълнителни доходи, го направих за емоцията. Да ми остане спомен в бъдеще”, признава Иван.

Но пък щом пуснал парчето в ютюб, станало ясно, че интересът към „Гоним мечтите” е доста голям. Много хора са го подкрепили и никой до момента не му е казал, че песента е слаба.

„В крайна сметка – забавлявах се много. За първи път влизах в студио за записване, за първи път се пробвах на микрофон. За първи път бях пред камера. Беше ми интересно, защото всичко в този клип съм го организирал аз. И средства съм вложил”, казва той. Не иска да каже колко пари е вложил в клипа, но пък за ютюба, където го е пуснал от своя личен профил, за пет дни направил 5 000 гледания. В следващите дни забелязал, че е вкаран и във vbox, където заел първоначално 11-то място, а малко по-късно вече парчето било на първо място.

Наричат го Иван де ла Пеня от съвсем ранна детска възраст. Причината за този прякор било увлечението му по футбола. Бил 10-годишен, когато приятелите го прекръстили на известния испански футболист. „Така ми казват приятелите, из квартала, из града така ме знаят. Този испански футболист играеше в „Барселона”, в испанския национален отбор и оттам така тръгна”, казва пловдивчанинът.

Не знае дали е бил добър колкото съименника си от Испания, но като възрастни си приличали доста. „И той е като мен с гола глава и се казва Иван, и може би затова ме кръстиха на него. Така ме знаят хората и така си остана”, се смее пловдивският де ла Пеня. След футбола другата му страст бил фитнесът. Траурен агент станал съвсем случайно. Обадил му се собственикът на траурна агенция в Пловдив.

„Явно е видял в мен човек, на който може да разчита и ще си върши работата съвестно. И ми предложи, а аз дори не се поколебах. Тогава се занимавах повече със спорт, с фитнес и оттам си изкарвах някакви доходи”, обяснява Иван. Предложението да стане траурен агент е дошло преди две години, през които пловдивчанинът е помогнал на мнозина да преодолеят загубата от смъртта на свои близки. Организирал е изцяло погребенията, като се е старал да уважава мъката и болката на всички, наели траурната агенция.

„Не ме потиска този вид работа. Гордея се с това, което правя. Приемам работата си сериозно, защото помагам на хората. Работата ми ме кара да се чувствам добре, защото правя нещо стойностно. Не си губя времето с глупости. Чувствам се полезен, защото работата е доста специфична, не всеки може да я върши. Това ме кара да се чувствам и малко по-различен”, е категоричен Иван де ла Пеня. Признава, че има сериозна приятелка и че мечтае след време да създадат семейство.

Ето и първото рап парче на Иван де ла Пеня и Трой: