Никулден е сред най-чаканите и обичани празници в българската обредна традиция. На този ден църквата почита паметта на Св. Никола Мирликлийски Чудотворец. Според поверието Свети Никола е вестител на зимата и първият сняг пада от дългата му бяла брада. На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка и Нино, пише в. "Монитор".
Никулден е професионален празник за моряци, рибари, банкери и търговци.&nbsp;Традицията повелява на този ден да се приготвя риба. Според обичая при почистването й жените внимават люспите да не падат на пода, защото се вярва, че ако някой стъпи върху тях, се разболява и умира. Костите се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Теменната костица от рибата пришиват в шапките на децата за предпазване от болести и уроки. Люспите от шарана, поставени в портфейла, ще ви донесат пари.<br /> <br /> Шаранът е слуга на свети Никола, вярвали предците ни. Легендата гласи, че веднъж, когато св. Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Светецът хванал един шаран и с него запушил пукнатината. За празника се приготвя курбан от печен шаран или рибник. Шаранът, напълнен с ориз или булгур, с орехи и стафиди, се пече цял и след прикадяване се разчупва и раздава.<br /> Рибникът е шаран, който се пече обвит в тесто, разплескано и намазано с олио. По него се правят шарки или се налепват тестени пръчици и топчици, които изобразяват гръбнака, опашката и очите на рибата.<br /> <br /> Никола Анастасов полива шарана&nbsp;с вино.&nbsp;Легендарният актьор Никола Анастасов вече е събрал люспите на шарана. &bdquo;Нали има поверие колкото са люспите, толкова са парите. Вече съм натрупал цяло състояние. На празника съм канен в предаването на Ути Бъчваров и в &bdquo;Комиците&rdquo;. Между двете предавания ще седна на трапеза с внук ми Никола. Стриктно спазваме традициите. Няма нещо, което да го изисква канонът, и да не бъде направено или сложено на трапезата. Ще хапнем шарана, а той излезе кило и двеста, и ще го полеем с вино&rdquo;, разясни плановете си Анастасов.<br /> <br /> Ники Кънчев сменя шарана&nbsp;с уиски.&nbsp;Водещият на &bdquo;Биг брадър&rdquo; Ники Кънчев тази година посреща имения си ден с уиски. &bdquo;Много съм зает покрай шоуто. За мен Никулден е празник на равносметката. Ще почерпя в тесен семеен кръг. Ще отбележа празника с чаша уиски и няма да има шаран. Иначе chef Борис Петров ми помага с рецептата&rdquo;, разказа за &bdquo;Монитор&rdquo; водещият. Chef Петров залага на традиционна рецепта. &bdquo;Това е шаран, който не се пълни. Взема се един шаран, на който се правят прорези по самото месо. Осолява се и се запича за 15-20 минути в тавичка&rdquo;, съветва готвачът.<br /> <br /> Гарнитурата към рибата може да бъде ориз. &bdquo;Всеки както го харесва &ndash; може с гъби, ядки или праз. Задушава се, след това се изсипва в тавичка, добавя се вода в съотношение 3:1. Най-отгоре се поставя целият шаран и се пече за около 40 минути на 180 градуса. Съветвам хората на Никулден да не експериментират, а да приготвят нещо традиционно&rdquo;, разяснява chef Петров.<br /> <br /> Ники Илиев&nbsp;пет дни носел името Калин.&nbsp;Когато се родил, актьорът Ники Илиев цели пет дни бил под прикритие. Първоначално родителите му го кръстили Калин, но след това размислили. &bdquo;Искали са да уважат дядо ми по бащина линия, който се казва Нено, като вземат първата буква на името му. Хубаво е, че все пак от родилния дом съм излязъл като Ники. Калин на мен много ми харесва като име. Не случайно и героят в ми в лентата &bdquo;Чужденецът&rdquo; се казва така&rdquo;, обяснява актьорът.