По развитие на населението се връщаме към цифрите от 1992-1994-та година при раждаемостта и всички останали показатели. Това заяви в предаването „Неделя 150” на БНР Йордан Калчев, началник-отдел „Статистика”.
Според него ситуацията, която се е наложила в България през последните 20 години по отношение на развитието на населението, се определяла по различен начин – като катастрофа или криза, влошена демографска ситуация. Калчев призна обаче, че е имало остри негативни тенденции в развитието на населението. 

Извънбрачната раждаемост е сериозен проблем за страната ни. От живородените повече от 51% са извънбрачни. Около 19% за живородените деца, бащата е посочен. Тези консенсусни бракове довеждат дотам, че младите хора раждат деца, които живеят в семейна среда, само че неоформена юридически. Броят на браковете намалява.

Мариана Коцева, директор на НСИ, заяви в същото предаване, че в сравнение с другите страни, които са в преход – Унгария, Румъния, Полша, Словакия, България има най-високия коефициент на плодовитост през последните няколко години. Числата, с които разполагаме, наистина са надеждни, допълни тя.
Коцева отчете обаче, че миграцията ни е болка, която все още не сме обхванали напълно като демографски процес. Нямаме административна възможност, с която да се задължават напускащите страната да се дерегистрират от регистъра на населението, поясни Коцева. /БЛИЦ