През първия месец на годината пазарът на хранителни стоки остава спокоен, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Наблюдават се минимални отклонения на цените спрямо предходния месец декември в рамките на ± 5%.
От комисията отчитат спад на месечна база на захарта (1.8%), олиото (1.6%), млечните произведения (в диапазона 1.2 &ndash; 5.3%) и месните произведения (в диапазона 1- 5%). Леко движение нагоре през януари спрямо декември се наблюдава при цените на брашното, ориза и варивата, като поскъпването им на месечна база е с около 1%. Цената на едро на яйцата се е покачила спрямо предходния месец с 1 ст./бр. (5%). <br /> <br /> Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта &ndash; 48%, яйцата &ndash; 40% и рибата - 26%. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5 - 10%. <br /> <br /> Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците, са характерни за този сезон на годината. Оранжерийните краставици и зелето са поскъпнали на месечна база с около 13 &ndash; 16%, а цената на оранжерийните домати е с 3.7% по-висока спрямо декември. <br /> <br /> През януари се наблюдава спад на цената на картофите &ndash; 6.5% и на зрелия чесън с 1.2%. Поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите, ябълките и мандарините, а цената на портокалите и лимоните е по-ниска спрямо предходния месец в диапазона 1 &ndash; 4%. <br /> <br /> Цените на цитрусовите плодове и ябълките са с около 4 &ndash; 8% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните краставици &ndash; средно с около 19%, а цената на мандарините е без промяна.<br /> <br />