Сър Джеймс Манчам, президентът основател на Република Сейшели, е починал днес в съня си в столицата Виктория на 77 години. „Светът загуби голям държавник, миротворец и политик. България загуби голям приятел, който само за последните 15 години посети страната ни многократно, срещна се с президенти и премиери, с министри на външните работи, с Н.В. Цар Симеон“, каза Максим Бехар, Почетен генерален консул на Република Сейшели в България.

Последната публична проява на Сър Джеймс бе частно парти, дадено от Почетния генерален консул Максим Бехар точно преди седмица във Виктория, на което той, в присъствието на българските политици Соломон и Гергана Паси, както и на сейшелския вицепрезидент Винсент Меритон, дълго говори за впечатленията си от България и от хората в страната.

Джеймс Манчам бе първият президент на Сейшелите, след като островната държава получи независимост от Великобритания през 1976, но година по-късно бе свален с държавен преврат от министър-председателя Албер Рене. Завърна се на Сейшелите в началото на 90-те и оттогава развива активна дейност в редица световни организации, както и на Сейшелите.

Президентът на страната Дани Фор обяви 12 януари за Ден на националеун траур, в същия ден ще бъде и погребението на Сър Джеймс.

Почетното генерално консулство на Република Сейшели в България открива съболезнователна книга в консулството на адрес: София, булевард "България" 60 от 14 часа в понеделник, 9 януари до 17 часа в четвъртък, 12 януари. Умоляваме приятелите на сър Джеймс и на Република Сейшели да споделят скръбтта си, като се подпишат в съболезнователната книга.