Тази сутрин на 74 годишна възраст почина популярният български диригент и композитор Вили Казасян. Опелото ще бъде в понеделник, 14 юли, в църквата "Свети седмочисленици" от 11,00 часа.
Ако Вили Казасян беше запитан  кое надделява у него - арменското или българското, той щеще да  ви каже, че пъпът му е хвърлен в България, но арменското си е арменско и затова на всичко гледа откъм смешната страна. Не че не се вживява в някои неща, не че не го вълнуваха, не че не се ядосваше, но наистина чувството му за хумор го спасяваше. Не си позволява да пада в капана на битовите проблеми. Налага си, а това може би е тренинг от години да бъде над тия неща. "Така се спасявам. Иначе трябва да се хвърля в морето и да се удавя", споделя Казасян в едно от последните си интервюта пред столичен вестник. Маестро Вили Казасян е диригент, аранжор, пианист, човек с изключително чувство за хумор и талант. Завършва ВМЕИ - София (1957 г.), учи в Теоретичния факултет на БДК. Завежда секция “Естрадно изкуство” при СМДБ (от 1985 г.). Диригент е на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио. Автор е на детски песни, филмова музика (“Ян Бибиян”, телевизионните - “Неочаквана ваканция”, “Горещи следи”), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години (пианист в “Джаза на младите”). Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава “Студио 5”. От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на КТР, в който Казасян свири, а по-късно дирижира. Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала “Златният Орфей” и телевизионния конкурс за естрадни песни “Мелодия на годината”. Организира редица вокални състави (“До, ре, ми, фа”, “Студио В”), радиоконкурса “Тромбата на Вили”, телевизионното предаване “Студио 1”. Създава множество песни и пиеси за бигбенд; негови песни изпълняват популярни групи и певци, и актьори (К. Цонев, В. Бахчеванова, Т. Колев, Ас. Ангелов и др.). Пише музика за филмите на В. Мирчев “Ленко”, “Неочаквана ваканция” , “Една одисея из Делиормана” . Гостува като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участва на фестивалите в Атина, Полша (Сопот), Дрезден и др. Негови песни са издавани от “Балкантон” и чужди грамофонни фирми. Той е един от символите на поколенията музиканти от началото на 60-.те години на миналия век и е с всепризнат признос за разпространението и изпълнението на българската забавна музика. С кончината на Вили Казасян си отива епоха на българското естрадно изкуство.  
Дъщерята на Вили и Надежда Ранджева - Хилда Казасян, започва да свири също на пиано още на 5 години, завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и ударни инструменти в консерваторията. По-известна е обаче като джаз певица.  Българската легенда има и син Алек от първия си брак с аптекарката Дора.   В  едно от последните интервюта на Вили Казасян, макар и да е бил обвиняван от свои колеги, че е доносничил на службите, той категорично отрича да е имал нещо общо с тях.  Ето какво разказва Казасян в отговор на въпрос не са ли му предлагали  сътрудничество от службите: "Имаше случай заради брат ми, който се водеше невъзвращенец. Исках да отида при него и тогава ми казаха, че ако дам сведения за един югославянин, мой приятел и щели да ми помогнат да замина. Този от службите в радиото излезе свестен и не продължи да ме натиска. Казах, че жена му е великолепна готвачка. И си беше истина. Ако знаех и друго щях сигурно да “помогна” на България!!! ". /БЛИЦ