До края на тази година паметни плочи ще бъдат поставени на опълченците Мирчо Мирянов и Йото Гергов в тетевенското с. Български извор. Инициативата е на местното сдружение на ветераните от войните с шеф Стойко Велев, в което днес членуват и жители на селищата Малък извор и Галата.
Селската организацията е по-многолюдна от тези в градовете Летница, Априлци и Ябланица. Последният й новоприет член е Ралица Рамова, учителка пенсионерка от Български извор. Това съобщи днес в Ловеч областният председател на Съюза на ветераните от войните Ганко Бенев.
Според него белокосите бойци от Български извор ще обновят и паметната плоча на загиналите във войните в с. Галата.
Поне 5 воински паметници ще бъдат застроени в Ловешко през 2009 г. Първият от новите мемориали ще е в Априлци в памет на загиналите местни балканджии във войните. Другите 4 ще са: паметна плоча за генерала пехотинец Теодиси Даскалов в Летница; два паметни знака в Ловеч за ген. Никифор Никифоров и подп. Георги Векилски, и паметна плоча за генерал-лейтенант Йонко Панов в с. Слатина. Предстои да бъде обсъдена и идеята пак догодина в Ловеч паметна плоча да бъде поставена и на дядото на царския юрист Асен Ошанов - ген. Димитър Фиков/1859-1932/, който разгромява като майор бандата на Яко войвода в Тетевенско през 1888-а. Фиков е един от първите генерали в армията на Фердинанд I. Царският офицер е завършил Класно училище в Ловеч, а Военно - в София през 1879 г. По-късно изкласява Кишиневската военна академия заедно със Сава Муткуров и Данаил Николаев. Дал на отечеството 2 дъщери и шестима синове, от тях двама стават офицери на Борис III, а третият - личен адвокат на царя. Приятелят му ген. Николаев е едновременно кръстник на внука Асен и на престолонаследника Симеон.
Гергана Димитрова, БЛИЦ