15% спад на туристите за тази година очакват от Съюза на инвеститорите в туризма. Това каза на кръгла маса за бъдещето на българския туризъм главният секретар на съюза Соня Колтуклиева. Очакват се около 20-25% спад в приходите, които за 2008 г. са били 2 млрд. 850 000 евро.
Колтуклиева коментира обаче, че цените на туристическите услуги не са ластик, който може да бъде разтяган постоянно. Тя отрече страната ни да е евтина дестинация. Браншовите организации от отрасъла се обединяват около тезата, че държавата е трябвало да предприеме антикризисни мерки и за туризма.
Председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев призова към промяна на Закона за туризма, тъй като според него той е механичен сбор от идеи на хора, които не знаят как се прави туризъм. Браншовиците смятат, че като антикризисна мярка за стабилизирането на туризма може да се въведе туристическата анимация. Чрез анимацията масовия традиционен продукт на туризма се разнообразява със спортно – оздравителни, развлекателни и познавателни дейности, комуникация и приятни изживявания.

Според експерти словашки и чешки туристи масово отказват да почиват по Южното Черноморие заради тежката икономическа обстановка, породена от финансовата криза. Така голяма част от хотелите край Приморско, Китен и Поморие могат да останат празни през това лято. Всички полети от Словакия към летище Варна вече са анулирани. Самолетите, които ще кацнат на аеропорта в Бургас, ще са с 5 по-малко от предвидените. Спадът на словашките летовници ще е около 30 на сто. Някои полети предвидени за септември от Словакия, все още са под въпрос. Между 20 и 30% по- малко чехи ще почиват тази година по нашето Черноморие./БЛИЦ