Димитрина Калайджиева, която е подсъдима по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, ще бъде оперирана в Англия на 26 март тази година. Това разкри пред Агенция БЛИЦ съпругът й Пламен Калайджиев, който също е изправен пред Темида по това дело. Това бе поводът днес делото да не бъде възобновено наново.
Състоянието на Димитрина продължава да е много тежко, затова тя ще се подложи на рискована операция във Великобритания, където тя води дело срещу решението за екстрадирането й у нас. След убийството на младата адвокатка от Ямбол Надежда Георгиева, детектор на лъжата определи Калайджиева за виновна. Тя тогава каза, че са я тормозили на разпита и избяга в Англия, където бе неоткриваема дълго време и от Интерпол. След като бе открита, срещу нея бе наложено решение да бъде екстрадирана у нас, което тя обжалва.
Днес стана ясно, че съпругът й Пламен е получил писмо от адвоката й в Англия, с което той подробно разяснява на българския съд, че на 19 май миналата година британски съд е сметнал, че не е в компетенциите му да се занимава с подобен случай и го пренасочва към по-висша инстанция. В полученото писмо адвокатът на Калайджиева в Англия показва, че следи всички публикации в родната преса и определя като несериозни появилите се информации, че клиентката му е замесена в убийство в родината си.
На днешното заседание всичките страни по делото сметнаха, че при отсъствието на подсъдимата няма смисъл да се възобновява процесът. Друг подсъдим Орлин Аврамов пожела за пореден път временно да бъде отменена заповедта да напуска страната ни. Той изрази като основни мотиви за искането си, че развива бизнес с вино и желае да пътува за Русия, Унгария и Румъния, за да следи делата си там. Съдът сметна, че мярката на трябва да пречи на бизнеса на Аврамов и го пусна да напуска България в периода 16 март- 11 юни, за която дата е насрочено следващото дело.
След заседанието Орлин Аврамов отказа да говори пред журналисти, което смятал да спазва до края на процеса.
Агенция БЛИЦ припомня, че Надежда Георгиева бе намерена на 28 февруари 2000 година посечена и разчленена с остър предмет. Тялото на 30-годишната жена бе намерено в кресло в нает от нея апартамент в квартал "Стрелбище", като целият дом е оплискан в кръвта на жертвата. Веднага след убийството свидетели по делото обвиниха за физически убиец бившия главен прокурор Никола Филчев, който е бил в близки отношения със загиналата. Пред Темида като обвиняеми са изправени семейство Димитрина и Пламен Калайджиеви, като и един от големите български производители на вино Орлин Аврамов, който също е бил добър познат с убитата адвокатка. На предни заседания свидетели твърдяха, че в избата му в Ямбол се съхранявали наркотици, които били пазени от лъвове. Самият Аврамов не отрече тогава да е отглеждал лъвове, но погледна с насмешка, че се е занимавал с наркотици и че наркотици може да са замесени в убийството на адвокатката. Милан Николов, БЛИЦ