Бизнесменът Марио Николов, който е подсъдим за злоупотреби с пари по програма САПРД обяви, че учредява награда на свое име за обективна съдебна журналистика.
В журито ще участват общественици и магистрати, а аз ще финансирам фондацията, която ще осигури средствата през годините, обясни той. Наградата нямало да е парична, защото според Николов парите не са всичко, но при всички случай ще е материална. Бизнесменът обаче беше категоричен, че няма да предложи магистратите, които ще са в журито, а кои да се обществениците все още не е мислил.
Освен, че има своя теза за това как трябва да работи прокуратурата и съдът, Николов обясни, че няма да приеме каквото и да е споразумение от обвинителите. Никой официално не е разговарял с него, за да му предложи споразумение, но от изявления по медиите на водещия прокурор по неговото дело Андрей Андреев, Николов е останал с убеждението, че има идея за такова нещо. Той предлага споразумение, което предвижда да се призная за виновен, но такова нещо не мога да направя, защото това ще означава да кажа неща, които не съм извършил, категоричен беше Николов. Според него е по добре да бъде осъден невинен, отколкото да признае вина, каквато няма.
Подсъдимият смята, че след като прокуратурата е готова да предложи споразумение, доказателствата с които разполага са твърде слаби. Продължавам да твърдя, че срещу мен няма доказателства за каквито и да е злоупотреби, а е изгодно на всички политически партии да си измият ръцете, защото Брюксел иска знакови фигури да бъдат осъдени, мотивира се той. Въпреки че е член на БСП, Николов не търси подкрепата на партията. Определи се като потомствен комунист и обясни членството си в левицата със семейна традиция.
Николов смята, че е имало план да бъде осъден в началото на януари, за да влезе това в доклада на Европейската комисия през февруари.

Марио Николов и още 8 души са обвинени за източване на 14.5 млн. лв. от европейската предприсъединителна програма. Подсъдими освен Николов са съпругата му Мариана, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев. Обвинението срещу тях започна по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която разкри, че групата е изнасяла стари месопреработвателни машини от България, демонтирала ги е в Германия и чрез фирми и пощенски кутии в Швейцария и Ирландия, ги е връщала у нас с документи за нови. Участниците в немската част на схемата вече бяха осъдени. /БЛИЦ