Започва проверка на прокуратурата, ДАНС, МВР и НАП на всички закупени недвижими имоти на стойност над 500 хиляди лева за миналата година. Това съобщи министърът на европейските въпроси Гергана Паси на пресконференция в МС по повод приетия днес от кабинета график на правителството за действия в областта правосъдие и вътрешни работи.
Проверките ще обхващат само физически лица, придобили имущество през миналата година на стойност над 500 хиляди лева. Ще се установява дали за тях са платени данъци и дали може да се докаже произход на средствата, обясни Гергана Паси. По думите й това било продължение на ревизиите, осъществявани от НАП. Такъв тип действие няма да има нито пропаганден, нито наказателен характер, а единствено ще има за цел да се провери как съответно придобитото имущество отговаря на платени данъци и приходи за конкретния адресат, каза още тя. По думите й, ако се окаже, че проверките са успешни като политика, ще се развие за в бъдеще и ще обхване по-широк кръг от субекти. В тази връзка министърът посочи, че една от мерките по графика до юни месец, обхваща и работата на комисията “Кушлев”. Спорните моменти били до каква степен да се развият нейните правомощия относно имуществото, придобито по незаконен ред. Става въпрос за обхвата на лицата, срещу които комисията да може да се самосезира и доколко ще може да се ангажира с неоснователното обогатяване. Предвижда се също прага да бъде намален от 60 хиляди лева на 30 хиляди лева относно сезирането на ведомството.
Други важни точки от графика по изпълнението на мерките относно междинния доклад на ЕК са промени в НПК, проблемите в досъдебната фаза и конфликта на интереси. Също така се очаква до юни месец да бъде решен окончателно въпросът със съдбата на следствието, съобщи още Гергана Паси.
По думите й всички тези мерки са от изключителна важност за предстоящия голям доклад на ЕК през юни, когато се очаква да се види дали ще се налага предпазна клауза на страната. Това е теоретична възможност, засега нямаме основание за това, ако запазим темповете на реформите, коментира министърът по европейските въпроси.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ