Четири години от живота на големия цирков артист Александър Балкански преминават в Америка със спектаклите на най-големия цирк в света „Ринглинг”. В грандиозния спектакъл участват артисти от тридесет страни. Българите са близо сто души. В програмата има 22 слона, 17 тигри и лъвове, джигити. Тя се играела на три манежа в огромни зали, които събират най-малко двадесет хиляди човека. Рекордът държи „Астродом” Хюстън с близо седемдесет хиляди зрителски места. Там влакчета обикалят по всеки етаж и когато зрителят стигне зоната, където е неговото място, сигнализира и влакът намалява, за да слезе. Един час е нужен, за да се настанят всички зрители.
Разбира се, една от най-престижните и красиви зали в света е „Медисън скуер гардън” в Ню Йорк. Там с номера си „коопф трацец” дуото Мария и Александър Балкански имат над 560 участия. В залата редом с цирковите програми се провеждат и мачове от първенството на националната баскетболна лига. Случвало се е след спектакъла на „Ринглинг” на сцената да се качат самите „Роулинг стоунс”. А веднъж пред „Медисън скуер гардън” спрял розов кадилак, нашарен от червилото на целуващите го жени. Нямало никакво съмнение, че това е лимузината на самия Крал на рока Елвис Пресли. Дошъл за предстоящия си концерт.

Веднаж, докато изпълнявал номера си, Александър Балкански забелязал  сред публиката много познато лице. Веднага се сетил, че на първия ред стоял самият Пол Маккартни. Българинът дори се огледал дали не са там и останалите бийтълси. Когато свършил номера му, той веднага побягнал към мястото, където бил великият музикант. Той тъкмо бил станал за антракта.
- Аз съм Балкански, преди малко бях горе-представил се артистът.

Пол се усмихнал:

- Абе как ти стоиш така горе на главата си?

 - Ами ти как пък свириш - отвърнал Александър.

Пол запознал новия си приятел със съпругата си Линда, но преди това тихичко го попитал:

- Абе, „Бийтълс” забранени ли са в България? 

- А не - отвърнал акробатът. Навремето си купих магнетофон от един грък и той ми го даде с всичките ви записи. Много съм ви слушал.

- А сега да идем при другите артисти - предложил Пол. 

На фотографиите от вълнуващата среща, разбира се, българите били най-отпред.

Джони  Кеш пък направо нахлул с бебето си в ръка в караваната на Балкански.  

- Дръж бебето - казал. После наместил китарата си и засвирил.

Исак ГОЗЕС