Политически партии са искали пари от Валентин Димитров - Топлото по времето, когато той е бил изпълнителен директор на столичната "Топлофикация". Това заяви пред съда свидетелят по делото Христо Георгиев, който е бил на административна длъжност в дружеството.
Георгиев разказа пред съда, че е чул разговор между тогавашния шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров и Любомир Ананиев, в който Топлото казал, че политически партии му искали пари. Това се случило  при замяната на охранителната фирма "Дага" с общинската фирма "Егида". Въпреки спечелената поръчка от "Егида", предишната фирма запазила 14 обекта. Според свидетеля Топлото е бил настроен против "Егида", защото те взимали повече пари за услугата.
Сегашният ръководител на дружеството Петко Милевски категорично отрече пред журналисти да има такива практики. Той ще се яви днес пред съда като свидетел по делото за източване на 6 млн. лв. от "Топлофикация".

Милевски потвърди, че преди избори при него идват представители на всички политически партии, но само за да представят платформата си. Това било нещо нормално. Милевски потвърди още, че много често се е срещал със столичния кмет Бойко Борисов, тъй като общината е собственик на голяма част от дружеството, но никога при тези срещи не ставало дума за пари.
Според сегашния шеф на дружеството дълговете на "Топлофикация София" започнали да се трупат през 2004-2005 г. , когато била прекъсната държавната субсидия.

Аз не мога да коментирам всички глупости и измислици, които се говорят, заяви по повод показанията пред съда на Христо Георгиев Валентин Димитров-Топлото. Според него свидетелят почти през цялото време е говорил неща, които нямали нищо общо с истината. Той отрече да е имало каквито и да е политически искания за даване на пари от негова страна. Според Димитров прокуратурата ако прояви прецизност би трябвало да предяви обвинение за лъжесвидетелстване срещу Христо Георгиев.
Валентин Димитров потвърди, че много пъти се е срещал с Любомир Ананиев, но никога не е дискутирал подобни въпроси. Вальо Топлото не отрече, че се е срещал и с много политически представители по време на ръководството си в Топлофикация. Това обаче са били чисто работни срещи.
Делото продължава утре.
Милан Николов, БЛИЦ