Повече от 20 полицаи едва спряха стадото от 350 селскостопански животни да не достигне и запречи главния път София – Варна в района на великотърновското село Шереметя, където се проведе протестът на млекопроизводителите, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ във Велико Търново.
Стадото блокира за около 20 минути движението на автомобили за с. Арбанаси, а по главен път София – Варна се наложи на два пъти за кратко време полицаите да спрат движението, заради преминаващите протестиращи. Стигна се дори до лек сблъсък на органите на реда с един от протестиращите фермери, арестувани обаче няма. Организаторите на протеста не присъстваха на събитието. Около 100 фермери се събраха да изразят недоволството си срещу неизпълнените обещания и неизплатените средства от Министерството на земеделието и храните. „Готови сме за ефективни стачни действия и гражданско неподчинение докато не бъдат изпълнени исканията им”, категорични са фермерите.
През цялото време протестът беше съпроводен от изпълненията на Златаришката духова музика.

По предварителна информация на Георги Тончев, председател на регионалната структура на Асоциацията на млекопроизводителите във Великотърновска област, в протеста трябваше да участват около 300 фермери, включително и от областите Плевен и Ловеч. Самият той обаче не присъства на протеста.
Исканията на фермерите остават непроменени. Те искат да получат от държавата целогодишна субсидия от 20 ст. за литър краве и козе и 25 ст. за литър биволско и овче мляко, еднократна помощ по 300 лв. за крава, 340 лв. за биволица, 40 лв. за овца и 20 лв. за коза за купуване на фуражи. Фермерите искат и дългосрочно отдаване под наем на ливади и пасища, като отпаднат санкциите за тях. В момента не получаваме никаква помощ от държавата, категорични бяха протестиращите. „Готови сме за ефективни стачни действия и гражданско неподчинение”, заявиха още те по време на протеста. /БЛИЦ