Трошачите на морени над хижа Алеко са установени снощи от полицаите на Шесто РПУ, съобщава за "Нощен Труд" директорът на природен парк Витоша Тома Белев. Образувана е преписка, по която прокурор може да възбуди съдебно производство. Съсипаните морени са в участъка под връх Резена и не е давано разрешение за унищожаването им. Трябвало е само стърчащите по-високо морени да бъдат срязани до нивото на околните.
Извършителите обаче качват булдозери и пневматични чукове, с които натрошават на чакъл приказните морени. Те са от вулканичен произход и са емблематични за София и нейната планина. Мястото, където са унищожени, преди милиони години е бил кратера на вулкана Витоша. Те са се оформили като обли камъни чрез специфичен процес на обветряване.
От Витоша ски АД - фирмата, която се свързва с нарушението, обявиха че срещу тях се води клеветническа кампания. "Ние обезопасяваме пистата, защото в тези морени скиорите си чупят краката", обясни Георги Бобев, председател на УС на Витоша ски. Но "обезопасяването" успешно е сляло Синята писта с другата, Витошко лале. Което вероятно е била целта на занятието.
Сега директорът на парка Тома Белев е издал заповед за забрана на всякаква транспортна дейност над Алеко за 2 години. /БЛИЦ