Половината от пловдивчани имат проблем с костите си, показаха резултатите от безплатното изследване за остеопороза в Многопрофилна транспортна болница – Пловдив. 70 от пациентите са сериозно засегнати от „тихия крадец” на костна маса, 94 са в начална фаза на заболяването, съобщи д-р Пламена Първанова, директор на здравното заведение.
Акцията за безплатно измерване на костната плътност се проведе на два етапа – от 1 до 4 декември 2008 г. и от 26 януари до 6 февруари тази година. Тя се ръководеше от началника на отделението по образна диагностика д-р Цветан Стефанов и колегата му ординаторът д-р Любомир Дичев. Двамата прилагат в болницата международния метод “Двойна енергийна рентгенова абсорбциметрия” – т. нар. DEXA-сканиране, който се счита за изключително надежден.
Общо за 14 дни в Транспортна болница са се изследвали 297 пациенти, казаха рентгенолозите. От тях 285 са жени, а 12 - мъже. Остеопороза е установена само при един представител на силния пол, останалите 69 случая са при дамите. С откриването на болестта, те ще трябва да правят периодично изследване на нивата на костната си плътност, обясни д-р Дичев.
На 94 от изследвалите се е поставена диагноза „остеопения” – начална фаза на остеопороза. За тях изследването е било решаващо, защото заболяването е хванато в начален стадий. Назначили сме им допълнителни консултации с ендокринолози и ревматолози, казаха лекарите.
Без признаци на намаляване на костната плътност са 135 от прегледаните пловдивчани. 80% от всички изследвали се обаче за първи път проверяват риска от остеопороза, въпреки че тестовете са задължителни за хората на възраст от 40 до 65 години. Кампаниите за безплатни изследвания напомнят на всички, че трябва да обръщаме внимание на общото си здравословно състояние, смятат в Транспортна болница.
Застрашените от остеопороза могат и сами да преценят опасността от фрактури, каза д-р Дичев. Според него обикновено на всеки 10 години рискът от счупвания се удвоява. Затова пациентите с вече прекарани фрактури или ниско тегло на костната маса трябва задължително да се консултират с ревматолози и ендокринолози. Те са препоръчителни и за жените във фертилна възраст, ако страдат от хронични заболявания или имат нередовен месечен цикъл.
Най-застрашени са жените около и по време на менопаузата, когато 50% вече имат остеопения или остеопороза, са констатирали лекарите в Пловдив. Съветът им е пациентите отрано да се консултират с ревматолог или ендокринолог, който да си насочи към рентгенов тест за изследване на костната плътност.
В Транспортна болница тестът се извършва с модерен рентгенов апарат CHALLENGER Envision – изследването трае 10-15 минути и е напълно безопасно и безболезнено за пациента. Проверява се плътността на лумбалните прешлени, бедрената шийка, китките и глезените, които са сред най-рисковите зони за остеопороза.
Предимствата на DEXA-апарата е, че представя относителното тегло на костния материал в грамове на квадратен сантиметър площ. Получената стойност се сравнява с максимално допустимите граници за здрав 25-30-годишен индивид, за да се види какво е отклонението или съществуващия риск от остеопороза, каза д-р Любомир Дичев. Според него методът позволява сравняване плътността на костната маса и на хора на една и съща възраст, както и по пол. Изследването в Транспортна болница може да се направи през цялата година, като цената му е 30 лева./БЛИЦ