Половината марки краве сирене, които се предлагат на българския пазар, са под стандартите за съдържание на вода и мазнини. Това сочат резултатите от проверките на Българската национална асоциация на потребителите, след като в медиите тръгнаха дискусиите знаем ли какво ядем.
Според изискванията сухото съдържание в сиренето трябва да е най-малко 46%, а половината продукти, които проверихме са под тази граница, каза пред Нова тв Богомил Николов от ръководството на потребителската асоциация. Засечено е сирене с 38% сухо съдържание, въпреки че на тестовете са били подложени само пи-скъпи сирена, с цена над 5 лв. за килограм.
Половината марки на пазара са под стандарта и за съдържание на мазнини - 48%. Най-лошото е, че производителите не информират подробно за тези неща на етикетите, смята Николов. Те се задоволяват само да изброят в низходящ ред съставките, не посочват съотношението им.
На сайта си Българска национална асоциация на потребителите е публикувала подробни доклади от всички проверки, които прави за качеството на храните. Там им и полезни обяснения и напътствия:

"Неузрялото сирене може да съдържа и вредни микроорганизми, особено ако суровото мляко не е с необходимото качество. Например, ако кравите, от които се взима млякото за производство на сирене са болни, микроорганизмите могат да преминат в човека, чрез консумация на неузряло сирене. Поради това бялото саламурено сирене зрее около 45 дни в солен разтвор (саламура). Ако сиренето е прекалено солено, това означава, че производителя се застрахова срещу патогенни микроорганизми и спестява етапа на зреене или част от него.

Ако бялото саламурено сирене е на дупчици, след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Дупките са индикатор за бактериално замърсяване (например с E. coli), което означава, че санитарно-хигиенните норми при производството на сиренето и/или добиването на млякото не са коректни. Сирене с такива характеристики, често има леко неприятен вкус, различен от стандарта.
Според стандарта БДС 2651-88 в зрялото бяло саламурено сирене от краве мляко не трябва да се откриват колиформи (микроорганизми) в 0,1 g от продукта. След изследването на петнадесет различни марки сирене от краве мляко, само в едно от тях бяха установени колиформи (Coli Aerogenes) - „Искра“ на „ЮЕС-Комерс“. Резултатът показва, че за това сирене би могло да съществува съмнение относно критерия зреене.

Когато избирате сирене, е добре да следите за следното:

Цветът на сиренето е бял до бледо жълт в зависимост от млякото от което е добито. Не трябва да има зелени, черни или червени петна. Ако такива се наблюдават, сиренето е негодно за употреба поради гнилостен процес.
Сиренето е твърдо на пипане, когато е достатъчно зряло. Ако сиренето е прекалено меко, не го купувайте. (Не важи за т.нар. „пресни сирена“.)
Ако не можете лесно да установите производителя, не купувайте сиренето.
Ако сиренето е от вакуумирано, но има пробив, не го купувайте. Ако пликът е подут, също не го купуваите.
Ако след покупка сиренето е прекалено солено на вкус, най-вероятно производителя е добавил повече сол, за да избегне дългия процес на зреене и да продаде по-бързо продукта незрял. Не купувайте повече от тази марка сирене и кажете на близките си да не го правят". /БЛИЦ