Подсъдимият за длъжностно престъпление бивш зам.-районен прокурор Петър Чалъмов се оправда пред Темида с колеги, които не си вършили работата и безотговорни деловодители, които нямали длъжностна характеристика. Магистратът е обвинен за това, че през 2006 година е имало около 20 случая на неправомерно изземване на дела от отдели, които не са му били подчинени. Днес е възможно да има присъда по делото срещу Чалъмов, което в момента е прекъснато за обедна почивка и ще се възобнови в 13,30 часа.
На предишно заседание, подчиненият му колега Сашо Ранчев заяви, че Чалъмов го е карал да подписва в качеството си на наблюдаващ прокурор с друго решение дела, по които вече е имало становище.
На днешното заседание, подсъдимият заяви, че ситуацията и условията в Софийска районна прокуратура били непосилни. Той разказа пред съда колко много функции е вършил на заемания пост. По 330 материала на ден обработвал Чалъмов, като често се случвало да работи до 22,00 часа, а когато не успявал да свърши всичко - трудил се и събота и неделя. Според свидетелските показания на подсъдимия след юни 2005 година прокурорите не знаели какви по вид и номер дела им носят, като придвижването ставало с количка. По това време започнали и сериозните оплаквания на граждани, че делата се бавили. За да вземе мерки, зам.-главният магистрат отличил трима свои колеги, които не си вършили работата и преразпределил делата им на други прокурори, които останали недоволни от допълнителното натоварване. Делата на прокурорите скочили с по 400 дела отгоре, а по това време прокурор Сашо Ранчев работил с около 1300 дела. Според подсъдимия, колегата му Ранчев не се справял добре, а шефът му получил на бюрото си оплаквания от него. "Ранчев гледаше да си изчисти делата, без да се старае при решаването им", заяви пред съда подсъдимият. Той често идвал при шефа си да му задава въпроси, като нямал становище какво точно го интересува, разказа пред Темида Чалъмов.
Изправеният пред съда магистрат заяви, че е имало случаи, в които се е намесвал и е отменял актове, като най-често го е правил с устна заповед. Но той бе категоричен, че е действал в правомощията си.
Според Петър Чалъмов основен проблем е, че деловодителите нямали длъжностна характеристика, а на практика се занимавали с всичко. Те правели много грешки, а било невъзможно да им се търси отговорност.
Освен подсъдимия, съдът изслуша още двама свидетели: деловодителката Росица Димитрова и районният прокурор от Пазарджик Стефка Димитрова, която по онова време е била на стаж при подсъдимия. 
Милан Николов, БЛИЦ