На 1 януари 2017 година няма да се спират задължително всички асансьори, които нямат аварийни устройства, съобщи днес в Русе заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя припомни, че изискването е записано в Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори още през 2014г. и крайният срок за поставянето на разговорните устройства изтича в края на тази година.
Той обаче няма да важи за съоръжения, на които не е била направена проверка от надзорна фирма. „Надзорните фирми, включително и Агенцията за метрологичен и технически надзор, когато извършват годишните прегледи, тогава ще проверяват и за наличието на тези устройства. Ако даден асансьор е минал преглед през септември тази година, това устройство ще се изисква през септември догодина.

Има достатъчно време да се отстранят всички нередности”, обясни Везиева. Тя допълни, че около 30 процента от асансьорите в страната имат поставени устройства за връзка между кабината и поддържащата фирма с цел безопасността на пътуващите. Това са съоръжения, произведени след 2009-2010 г.

„Защо, типично по български, в последния момент решихме, че имаме проблем, на този въпрос не мога да отговоря. Бих задала въпрос на асоциациите защо не започнаха да коментират, че има проблем през средата на миналата година, например, за да търсим някакъв вариант. Спекулира се много с цената на това устройство, но тя не е толкова драстична. Да, Комисията за защита на потребителите /КЗП/ откри една оферта, която е за 333 евро без ДДС, но това е единичен случай. На сайта на КЗП ще бъде изложен списък и така всеки ползвател ще може да види какви са цените на тези устройства и откъде може да ги закупи”, каза Везиева. Тя даде пример, че в Русе цената на устройството започва от 150 лева, а годишната такса на СИМ-картата е около 60 лева или около 5 лева на месец.