Българската делегация, водена от министъра на отбраната Николай Цонев, и последният български контингент, участвал в операцията на коалиционните сили по стабилизиране и възстановяване на Ирак, ще се завърнат днес. Посрещането на контингента е от 14.30 ч. на правителствения ВИП на летище „София”.
Завръщат се българските военнослужещи от шеста охранителна рота с командир капитан Георги Горанов. Старши национален представител на контингента е подполковник Николай Киров. Ротата изпълняваше задачи по охрана на задържани лица, преминаващи програма за реинтеграция в обществото в база "Кропър" – Багдад.
България участва в операцията на коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 2003 г. Осъществени са 11 ротации на контингента, в който са участвали близо 3000 военнослужещи. От лятото на 2003г до 2005 г. включително в операцията участваха 5 пехотни батальона, които изпълняваха задачи по охрана на базите за разполагане, патрулиране на основни пътища за снабдяване в зоните на отговорност; устройване на постоянни и временни контролни постове, конвоиране и ескортиране на личен състав и материални средства, поддържане на сили за бързо реагиране, охрана и отбрана на особено важни обекти, реализиране на СИМИК /гражданско-военни/ проекти, обучение на новосформиращите се иракски сили за сигурност. Българските военнослужещи участваха в реализирането на 97 гражданско-военни проекта в областта на сигурността, образованието и инфраструктурата на Ирак. От 2006 г. до сега шест български охранителни роти изпълняваха задачи във военно-хуманитарна мисия като част от Многонационалните коалиционни сили в Ирак.
От 2003 г. до 2005 г. България загуби 13 военнослужещи. В тяхна памет утре, 18 декември, от 15.30 ч. ще бъде отслужена панихида в църквата «Св. Георги Победоносец» в София. /БЛИЦ