Днес на крепостната стена в района на пристанището на Созопол бе монтирана мемориална плоча в чест на руските моряци, войници и офицери, както и на български и гръцки доброволци, сражавали се пет месеца срещу крупни турски войскови части, съобщиха от НИМ.
Събитията са един забравен епизод от нашата история. През 1828 г. Русия обявява война на Османската империя. Руските войски, обаче са спрени от упоритата съпротива на турците край Варна и Шумен. За да отвлекат турски части от фронта в Северна България Руският Черноморски флот извършва на 16-ти февруари 1829 г. десант в Созопол и се установява на постоянна база в залива на древния град. В града са стоварени руски части с численост 10 000 бойци. От созополски граждани е формирана дружина в състав от 1 000 бойци. Обсаденият от турците град издържа петмесечна обсада като гарнизонът и флотът отбиват няколко масирани турски атаки. През юли 1829 г. Дибич Забалкански преминава Стара планина и деблокира защитниците на крепостта.
Паметната плоча е поставена в чест на 180-годишнината от събитията и е дарениe от Сдружение “Плиска”, с председател директора на НИМ, Божидар Димитров, който е созополчанин по рождение. /БЛИЦ