На основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от съдия следовател при Окръжен съд Страсбург, днес Варненският окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Марин Ж. Т., разследван във Франция за тежка форма на сводничество и трафик на жени.
Компетентните френски власти настояват за задържането и екстрадирането на варненеца, заради наказателно производство, свързано с дейността на няколко групи проституиращи жени в района на Страсбург, ръководени от различни сводници. Както френският, така и българският закон предвиждат тежки санкции за тези престъпления.
Следствените действия във Франция са установили, че няколко от проституиращите в района на Страсбург момичета са спечелили за Марин през 2006 година и са превели чрез Western Union 47 400 евро. Компетентните власти твърдят, че Марин е действал в съдружие с братята Младен и Андрей Младенови, също от Варна. Тримата са отговаряли за различен брой момичета, някои от които са проституирали за тях от 10-на години. Всяка една от проституиращите е "печелила" за сводника си от 4 до 6 000 евро на месец. Контролът над "работещите момичета" се постигал чрез натиск, заплахи и шантаж. Само за 2006 и 2007 година братята и Марин са получили повече от 250 хиляди евро. Мрежата от проститутки работила благодарение на доверени до сводниците момичета, които контролирали и отчитали приходите от заработеното по тротоарите на Страсбург. В късната есен на миналата година за целите на полицейското дознание, което се води в Страсбург, Младен и Андрей бяха екстрадирани във Франция. Днес ВОС задържа под стража и Марит Т., а в 7-мо дневен срок ще разгледа искането на френските власти по същество.
Най-вероятно варненецът няма да обжалва днешното определение. Той декларира пред съда, че знае и разбира в какво го обвиняват разследващите във Франция, и е напълно съгласен с постановения днес постоянен арест. /БЛИЦ