Попълнете търсена ключова дума или фраза

Потресаващо коледно тържество! Родители останаха вцепенени след като чуха това от децата си

https://blitz.bg/obshtestvo/potresavashcho-koledno-trzhestvo-roditeli-ostanakha-vtsepeneni-sled-kato-chukha-tova-ot-detsata-si_news476431.html Blitz.bg Благоевград, България 03 Ян. 2017, 20:37 7377 прочита 2 коментара
На потресаващо коледно тържество присъствали ден преди Бъдни вечер родителите на хлапетата от трета група в Трета детска градина в кв. „Старо Струмско” в Благоевград. Майки и бащи се видели в чудо как да обяснят на децата си, че подготвяната цял месец драматизация от учителките Топалова и Димитрова и учените наизуст реплики са плод на нездраво въображение и нямат нищо общо с библейската история за раждането на Исус и с приказките за Дядо Коледа.
Възмутени родители разказаха за сценката, която децата им представили пред публика заради опасения, че подобни объркващи детската психика истории може да се превърнат в мода.

Празненството се провело във физкултурния салон на градината, където обичайно се организират тържествата с родители. На импровизираната сцена първо излезли за танц „снежинките“ и с песнички и стихчета за тях и за вятъра направили въведението в темата как в празничната нощ, докато снежинки падат на земята, се родила нова звезда. Тя била знакът, че се родил Спасителя.

От декламацията на едно от децата родителите разбрали, че тогава се появил Дядо Коледа, който пръв видял малкия Исус. Младенецът бил гол и Дядо Коледа тръгнал по света да му намери топла дрешка. Срещнал кравата, която му предложила мляко, овцата казала, че може да даде вълна, за да му изплетат топла дрешка, а прасето казало, че може да дари месо.

Дядо Коледа взел даровете и ги отнесъл на Исус, а джуджетата му оплели топла дрешка.

За радост на родителите, темата с месото не била продължена, тя задължително щяла да завърши с убийство на т.нар. „свинска сватба”, или пък с жертвено самоубийство. Не станало дума и за тримата влъхви, нито за Снежанка, което донякъде улеснило родителите в работата с децата им у дома, че не се наложило поне за тях да променят представи.

Майки и бащи останали с отворена уста, шокирани от тотално обърканата история и демонстрацията на пълна подмяна на библейската история. Хората се чудят как и защо им е трябвало на учителките да объркват съзнанието на децата им, озадачени са дали преподавателките Димитрова и Топалова са чували нещо за даровете на влъхвите - злато, тамян и миро, и какво е наложило да ги заменят с мляко, вълна и месо в сценката. И как изобщо им е хрумнало да забъркат Дядо Коледа, за когото започва да се пише и говори едва 360 години след раждането на Христа и дори един от смятаните за негов първообраз е Свети Никола.

Вярно, че Библията е тежка за четене, но учителките поне можеха да прегледат детския й вариант и да не създават хаос в понятия и представи на децата, още повече че в Благоевград има православен център, в който има литература за всяка възраст, категорични са родители.
Най-притеснителното за тях било как да обяснят истината на хлапетата си, без това да се отрази на авторитета на учителките. В тази възраст децата оформят характери и мироглед, за тях думите на госпожата в детската градина не се подлагат на съмнение и не е правилно родителите да се противопоставят на казаното от педагозите, нещо повече, да обясняват, че то е отчайваща глупост, коментираха присъствали на тържеството с надежда да се спрат свободните съчинения по сериозни теми.

Оказало се, че за сметка на небивалиците децата от трета група на Трета градина в „Старо Струмско” не са чували песничката „Под смълчаните полета“, нито емблематичната „С червените ботушки потропва Дядо Мраз“.

„Темата, по която работим от 2 години всички учители в детската ни градина, е добротата: да я провокираме у децата и в семействата, предвид агресията, която се шири около нас - каза Искра Топалова, едната от учителките на хлапетата в трета група. - Родителите, които са се оплакали, явно не са наясно със сценария, в него съм се постарала всяко дете да има реплика, като съм се съобразила с речевите възможности на всички 25 дечица в групата. Целта ни не е да разказваме библейски истории, а чрез песни, танци и стихчета да покажем на децата добротата и качества като загриженост, щедрост... Искахме всяко дете да е в роля, защото тогава се потапят в приказката и фантазията на един вълшебен свят, в който няма агресия и злини.

Финалните ми думи към родители и деца бяха също в тази посока: да бъдем по-добри не само на предстоящите празници и да даряваме доброта на ближните си и на непознатите. Изненадана съм от реакцията на родители и ще свикам родителска среща, защото с тези деца ни предстои още почти  2 години работа заедно и е хубаво да знам изискванията на родителите по отношение на темите, по които ще работим. Имаме обща цел - обучението и възпитанието на децата, затова трябва да си сътрудничим“, категорична бе И. Топалова.

„Нито един родител не е дошъл при мен или при учителките да се оплаче, че нещо не му е харесало, не знам какво искат вече хората - огорчена бе директорката на Трета градина Василка Колчева. - Ако не направим тържество - защо не сме, ако направим - пак сме сгрешили. Явно този родител не е разбрал за какво основно става въпрос и че основните послания са за добротата и за това как всички трябва да си помагаме. Толкова години съм в системата и забелязвам, че младите родители не знаят какво искат. Ние полагаме толкова много усилия децата им да са обгрижени, да се чувстват добре, но все са недоволни. Промени се светът.

Ето и сега - децата си казаха думичките, пяха песнички, танцуваха, стана празник и те се чувстваха добре, а някой не е разбрал, че акцентираме върху това да ги учим на доброта и помощ, на уважение към възрастните. Нищо страшно не е станало, но явно нещата са сбъркани в поведението ни и отношенията ни като хора. Толкова тържества правим в градината, толкова занимания, с които да подготвим децата, но недоволни винаги ще има. Защо не виждаме позитивното, а се вторачваме в незначителни детайли?! Като отидат 500 души на театър, дали всички ще харесат постановката?! Същото е и с тържеството. Родителят, който се е оплакал, да е дойде при нас да си каже претенциите, вместо да търси показност“, заяви директорката В. Колчева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

2 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам