Окръжният съд във Варна потвърди ареста на Халид Ш. В., обвинен за 4 тежки престъпления, свързани с трафика на малолетни лица, принуждавани чрез заблуди към блудствени действия с австралийски гражданин. Пресслужбата на съда припомня, че 29-годишният варненец е привлечен като обвиняем по досъдебно производство заедно с Джозеф Лий Смит от Австралия. Двамата се разследват за тежки престъпления.
Смит е обвиняем за блудствени действия с 4 малолетни лица, за създаване и разпространение на порнографски материали, а Халид затова, че осигурявал и транспортирал до квартирата на австралиеца във Варна момчета от ромската махала, като им обещавал лакомства и пари. Тандемът бе задържан през ноември миналата година. Близо 4 месеца по-късно Варненският окръжен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на Халид.
Въпреки, че разследването е към своя край съдът намира, че не е отпаднало обоснованото предположение, че варненецът е бил сводник на австралиеца и е организирал трафика на 4 от момчетата, които чужденецът е снимал и с които е блудствал. За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 2 до 10 години и глоба до 10 000 лв. Не е отпаднала и опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение наркозависимият Халид да се опита да се укрие или да извърши друго престъпно деяние. Реална е и опасността ако е на свобода мъжът да направи опит да окаже въздействие върху свидетели, които предстои да бъдат разпитани.
Определението на ВОС може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 17 март тази година. Другият обвиняем по това дознание 35 годишният австралиец Джозеф Смит ще поиска утре, 12 март, в 14,00 часа от Варненския окръжен съд да измени в по-лека определената му процесуална мярка за принуда. /БЛИЦ