Ивайло Андреев и Михаил Александров от Варна, обвинени че като част от престъпна група за разпространение на наркотици във Варна принуждавали със сила други лица да продават за тях ще останат в ареста след като днес Варненският окръжен съд за пореден път определи като неоснователни молбите на адвокатите за изменение в по-лека на мярката им за неотклонение.
Пресслужбата на съда припомня, че първоначалното задържане на Андреев и Александров под стража стана преди Коледа на 2007 година. След сигнал на лице, че било принуждавано да продава наркотици със сила и заплахи, последвали полицейски действия, довели до ареста на двамата. В автомобила на Андреев освен оръжие и боеприпаси иззели и хероин, малко над един грам.. Дни по-късно спрямо двамата било възведено обвинение за тежки престъпления по смисъла на закона - затова, че през октомври миналата година участвали в престъпна група, използвала принуда за разпространение на наркотици във Варна.
Като основание за изменението на мерките за неотклонение днес адвокатите и на двамата обвиняеми изтъкнаха обстоятелството, че Михаил и Ивайло са в ареста вече 10-ти месец. Нещо повече. Разследването по това дознание вече е приключило и в съда е внесен обвинителния акт. На 6 октомври обаче, с разпореждане на съдията докладчик делото е върнато в прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, свързани с предявяване на материалите по обвиненията. Именно този факт дал основание на защитата на двамата обвиняеми да твърдят, че обвиненията са разколебани, а с отстраняване на допуснатите нарушения ще се наруши и максимално допустимият срок от 12 месеца, в който разследваните лица могат да бъдат задържани.
След като прецени доводите на страните по делата и материалите по досъдебното производство съдът потвърди ареста на Александров и на Андреев. За пореден път съдът прави извода, че всички събрани доказателства потвърждават обоснованото предположение, че Ивайло и Михаил са автори на престъпните деяния, в които ги обвиняват. Нарушенията за които делото е върнато на прокуратурата са отстраними в много кратки срокове. Потвърждава се и изводът, че ако са на свобода или с по-лека мярка за неотклонение двамата мъже могат да извършат нови престъпления. Основания за този извод съдът черпи от тежестта на последните им деяния и от съдебната биография на Михаил, който е извършил престъпленията в изпитателния срок на друга присъда. Съдът не намира доказателства, че Ивайло може да се укрие от разследващите, но потвърди ареста му на основание на лошите характеристични данни. Те са свързани с двете предходни наказания на Андреев, за които той вече е реабилитиран, но според съда те не са оказали никакво въздействие върху 30 годишния варненец.
Определенията на ВОС, с които бе потвърден арестът на Ивайло Андреев и Михаил Александров могат да бъдат обжалвани пред Варненския апелативен съд. /БЛИЦ