Апелативният съд във Варна потвърди ареста на Хюсеин Хюсеин /35г./ от с. Раковски и Кадир Кадир /34г./ от с.Вазово, община Исперих, област Разград, обвинени в производството и преработката на 6 кг амфетамини, съобщиха от пресслужбата на съда.
Двамата попаднаха в ареста с определение на Разградския окръжен съд от миналата седмица. Хюсеин и Кадир са привлечени като обвиняеми на 10 октомври тази година, след като в дома на Кадир в с.Вазово бе разкрит цех за синтетична дрога. При акцията са били разкрити машини за производството и преработката на амфетамини и 6 кг от дрогата, на стойност повече от 150 000 лв. Тандемът се разследва за това, че през октомври тази година в съучастие произвели и придобили 6 кг синтетична дрога, предназначена за продажба.
Днес апелативната инстанция определи като неоснователни жалбите на адвокатите на Хюсеин и Кадир, които настояваха за по-леки процесуални мерки за принуда. Според магистратите събраните до момента гласни, писмени доказателства и други материали обосновават категоричния извод, че Кадир и Хюсеин са съпричастни към нарколабораторията.
Въпреки чистото им съдебно минало двамата ще останат под стража заради тежестта на престъплението. Въззивният съд потвърди опасенията на Разградския съд, че ако са на свобода мъжете могат да се укрият от наказателно преследване, или да извършан ново престъпление.
Определението на съда не подлежи на обжалване. /БЛИЦ