Апелативният съд във Варна потвърди определение на Окръжен съд Варна от края на септември тази година, с което на Сергей Телцов, обвинен за отвличането на мъж от Аксаково му бе отказано изменение на процесуалната мярка за принуда в по-лека.
От съда припомнят, че от 21 март тази година Телцов, който има статут на временно пребиваващ в България и 27 годишният Юри Петков са в ареста. Двамата са обвиняеми по дознание на РПУ Аксаково затова, че на 12 март отвлекли друго лице и то с неговия личен автомобил. След като го отвели на изолирано място, го пребили и ограбили, като задигнали портфейл, други лични вещи и автомобила на пострадалия. Благодарение на бързите действия на полицията, само дни след отвличането задържали Петков и Телцов.
Още при първоначалното задържане стана известно, че събраните в хода на разследването гласни и други доказателства свидетелстват, че в основата на конфликта, довел до престъплението е подялба на територия за търговия с наркотици.
Днес въззивната апелативна инстанция потвърди обоснования извод на първоинстанционния съд, че Телцов е един от авторите на престъплението, за което се разследва. На 18 март тази година той е привлечен като обвиняеми за тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години. С оглед на продължаващите следствени действия и на обстоятелството, че все още се издирва третият участник в отвличането и тази съдебна инстанция преценява, че най-адекватната мярка за неотклонение на този етап е „задържане под стража”.
Основание за потвърждаване на ареста въззивният съд черпи и от представения пред съда обвинителен акт от Районна прокуратура Варна за друго престъпление - изнудване, извършено от Телцов. На тези основания съдът прави извода, че ако е на свобода мъжът може да се укрие от разследващите или да извърши друго престъпление.  Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване. /БЛИЦ