Двата пожара в Гложенската обител на 3 август сутринта били постановка с цел да бъде злепоставен игуменът Панкратий заради нечисти бизнес интереси. Това е една от версиите по която работи следствието, съобщи за БЛИЦ отговорен източник.
Според него 51-годишният йеромонах провалил опит да бъде застроен от фирма с туристически интереси в село Рибарица хотел в непосредствена близост до 8-вековната обител. Срещу правото на строеж върху манастирската земя строителите обещали да подпомогнат финансово гложенските монаси. Панкратий обаче отказал офертата с мотива, че първо, луксозният хан ще смути строгия порядък в обителта, и второ, ще е в разрез с канона. В отговор фирмата му изпроводила лица, които инсцинирали наказателно палежите.
Ловчанският владика Гавриил също призна, че наистина преди три години бизнесмени изявили готовност да строят хотел до Гложенския манастир. Той получил предложение за подобен строеж и до Девическия манастир "Св. Троица" в град Априлци. Вносителите на второто предложение дори му предложили пари, той обаче ги изпъдил.

Според дядо Гавриил в момента от двете православни светилища Девическата обител имала най-вече нужда от спешен ремонт. Информацията е на кореспондента на БЛИЦ в Ловеч. /БЛИЦ