Съставът на праха за пране “Ариел компакт” от Германия и от Чехия, откъдето идва в Сърбия, се различава съществено, казаха от Института по обща и физична химия, пише сръбският вестник “Политика”.
След няколкогодишна съдебна сага с мултинационалната компания ”Проктър енд Гембъл”, която ги съдеше за клевета, хърватското сдружение “Потребител” официално доказа в края на януари, че на хърватския пазар идват продукти със състав, различен от този в западноевропейските страни. Спорът е разрешен в полза на потребителите. Вместо от завода в Чехия “Ариел” се внася вече в Хърватия от Франция.
От Института по обща и физична химия в Белград казаха, че има съществени разлики между праха за пране “Ариел компакт”, който се продава в Германия, в Чехия и в България. Съгласно директивата на ЕС рецептурите на всички продукти на пазара трябва да бъдат записани и публикувани на едно място в случай на извънредни обстоятелства. “Така “Проктър енд Гембъл” сам декларира, че продуктът “Ариел компакт” за германския пазар има в състава си между другото четири тензида /съставки за дълбочинно пране/, сапун и липаза /ензим от ново поколение, който отнема триглицеридните мазнини/. В същия прах, който се произвежда в България и Чехия, има само два тензида и сапун, липаза няма”, каза Стеван Благоевич от института. Според него няма съмнение, че прах за пране, който съдържа лизапа, пере по-добре. Не е нужно да си химик, за са стигнеш до този извод, пише “Политика”. Независимо от разликите в състава не може да се каже, че потребителите на сръбския пазар са измамени, защото производителите и особено мултинационалните компании изпълняват местните разпоредби. “Това е бизнес. В Германия конкуренцията е по-силна, пазарът е огромен, потребителите са по-богати и имат по-различни изисквания, но и прахът е по-скъп”, каза Благоевич. Що се отнася до химията, съставът на праха за пране не е еднакъв, но мултинационалните компании наричат това регионален подход. От “Проктър енд Гембъл” потвърдиха за “Политика”, че прахът за пране, който се продава в много от страните на Централна и Източна Европа, се произвежда в Чехия и Румъния. /БЛИЦ