Намибия има нужда от български лекари и учени в областта на земеделието, каза Калфин пред Дарик след срещата си с намибийската заместник-външна министърка, която дойде специално за разговора с българския вицепремиер в неделя следобед до летището на 40 километра от столицата Виндхук, където българският самолет имаше техническо кацане на път от Република Южна Африка за Нигерия.
Около половината от работната ръка в Намибия е заета в селското стопанство и то предимно в животновъдството, но въпреки този висок процент селското стопанство дава едва една десета от брутния вътрешен продукт на страната, което обяснява нуждата и от българска помощ в областта на земеделската наука.
Както и останалите африкански страни, Намибия има и проблеми със здравеопазването заради многото епидемии, включително и от СПИН, от който според официалните статистики боледува повече от една пета от 2-милионното население. В Южна Африка са препоръчителни и имунизации срещу жълта треска, коремен тиф, хепатит, както и профилактика срещу малария, което обяснява нуждата от квалифицирани медицински работници.
Калфин е поставил въпроса за отпадането на визите за българи, които посещават Намибия. Гражданите на редица държави в Европейския съюз не се нуждаят от намибийски визи.
Дипломатическите контакти между България и Намибия се осъществяват чрез българското посолство в южноафриканската столица Претория и намибийските посолства във Виена и Берлин. От 2006 г. България има почетен консул във Виндхук – бизнесменът и преподавател по изкуствата в местния университет Михаил Михайлов. В Намибия живеят няколко десетки българи.
Това е първото високопоставено посещение на български държавник в Намибия след края на окупацията от ЮАР и обявяването на независимостта на държавата през 1990 година, за което събитие идва и българска парламентарна делегация.
С територия от 825 хиляди квадратни километра Намибия е втората най-слабо населена страна в света след Монголия, което личи от пустите отлично асфалтирани междуградски пътища и широките и правилно планирани от германските колонизатори улици в столицата. Въпреки малкото си население, Намибия се слави като една от богатите африкански държави заради залежите на диаманти, злато, уран, руди. Страната почти не ги обработва, а само ги изнася, което обяснява защо брутният вътрешен продукт на глава от населението е 5 500 щатски долара, а една трета от жителите на републиката живеят с по-малко от един долар на ден.
Въпреки стабилната икономика и политическото спокойствие в Намибия, България има слаби търговски връзки с нея, като стокообменът през последните години се движи от няколко десетки до няколко стотин хиляди щатски долара.
Българският външен министър използва работното посещение в близо триста хилядния Виндхук, за да представи кандидатурата на Ирина Бокова за генерален директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО), за която България разчита на гласа и на Намибия.
Страната в югозападна Африка е атрактивна за останалия свят с природните си паркове и основаните от германците през 19 век колониални градове, които привличат туристите. Популярно лице на Намибия е бушменът Нхау, който изигра главната роля във филма „Боговете сигурно са полудели”.
В понеделник и вторник са срещите на Калфин в страната с най-голямо население в Африка – Нигерия, където живеят 150 милиона души. /БЛИЦ