Националната кампания на Движението за обновление на българските региони и общини – Д.О.Б.Р.О. „Не на ТИР-тероризма в моите почивни дни” стартира днес в Габрово. Граждани на Габрово, заедно с кмета на града Томислав Дончев, изпратха първите sms-и за ограничаване на ТИР-овете през почивните дни.
Председателят на сдружението народният представител Светослав Спасов обясни, че не случайно Габрово е избран за старт на кампанията, тъй като през няколко квартала на града преминават ТИР-ове, има редица инциденти и съборени къщи.
За съжаление, нито една от българските институции не реагира адекватно на този проблем, коментира депутатът и допълни, че единствено Европейската комисия по петициите и жалбите е реагирала и в края на октомври ще пристигне делегация от Европейския парламент, която на място ще се запознае с казуса. Подобен тип ограничения има в Италия, Франция, Германия, Австрия, Холандия, Унгария, Великобритания, Чехия. Спасов припомни, че въпреки наличието на такава практика в повечето страни-членки на Европейския съюз, тези предложения са били отхвърлени от управляващото мнозинство в 40-тото Народно Събрание. 
Кампанията ни не е насочена срещу превозвачите, подчерта Спасов, просто искаме регламентация на движението, каза още той. Кампанията ще продължи три месеца, като за това време са предоставени два телефона за гласуване чрез SMS. На телефон 17 12 00 може да се гласува за ограничаване движението на ТИР-овете през почивните дни, а на 17 12 07 – за запазване на статуквото.  Втората акция „Не на ТИР-тероризма в моите почивни дни” ще се проведе във вторник в Русе на Дунав мост от 11.00 часа. Там на шофьорите на ТИР-ове ще се раздават възглавнички и одеала, с послания да си почиват повече и да не шофират рисковано, посочи Спасов. /БЛИЦ