Празник на картофите ще се проведе в събота, 18 октомври, в китния подбалкански град Клисура. Празникът ще бъде открит в 10.30 ч. от кметицата Геца Стефанова. Специално за случая са подготвени кулирарна и фотоизложба на тема „Празникът през годините“.
Богата концертна програма ще весели клисурци и гостите на града. „Подготовката ни е сериозна, защото 2008 г. е обявена от ООН за Международна година на картофа и искаме да отбележим празника подобаващо“, каза Стефанова.
Празникът на картофите се провежда от 1986 г. Тогава в Червенаковата къща се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечятляващи със своите размери картофи. Музеят на картофа в Клисура е единственият на Балканския полуостров. Идеята за създаването му е на дългогодишния приятел на града Иван Шибанов, по професия юрист.
По традиция в деня на празника се организират различни конкурси: за най-красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“ - за принос към уникалния празник и много други.
2008 г. е обявена за Международна година на картофа от ООН, която отчете ролята на зеленчука за развитието на хранителната сигурност и усилията да се изкорени бедността. Изследване на организацията показва, че консумацията на картофи в Европа намалява и се увеличава в развиващите се страни, където за 40 години се е удвоила, но все пак се равнява едва на 25% от консумацията на Стария континент. Картофът, богат на витамин С и калий, може да допринесе да се намали смъртността, дължаща се на недохранване. Зеленчукът произхожда от териториите на днешните държави Перу и Чили, бил е основна храна на инките, които са му посветили много религиозни ритуали. Пренесен е в Европа след колонизирането на Америка. /Димана Тодорова, БЛИЦ