Колко често обръщаме внимание на опаковките на продуктите в супермаркетите? Обикновено четем само името на продукта, без да забелязваме състава, и най-вече никога не се заглеждаме в специални символи, пише zajenata.bg. А трябва!

Оказва се, че на етикетите има много различни символи, които са предназначени да улеснят живота на клиента. Днес ще ви разкажем за един символ във формата на латинската буква U, вписана в кръг.

символ за чистота върху опаковката

Този символ върху опаковката е  гаранция за чистотата на продукта . За да получат право да етикетират своите продукти с този символ, компаниите са подложени на много строги тестове.

символ за чистота върху опаковката

Знакът показва, че цялото оборудване в производството се почиства старателно. Дори ако една и съща машина се използва за производство на различни продукти, тя се измива основно между производствата.

символ за чистота върху опаковката

Символът е създаден специално, за да ориентира хората, които се хранят изключително с "кашер" храна. Но дори и да не смятате да следвате законите на "Кашрут", символите върху етикетите ще ви помогнат да разберете с един поглед какво се крие под етикета.

символ за чистота върху опаковката

Ето какво означават най-често срещаните символи:

OU - не съдържа месо или мляко, "неутрален" продукт. 


OU-D - съдържа мляко. 
OU-M (OU-Glatt) - съдържа месо или месни съставки. 
OU-F - съдържа рибни продукти.

символ за чистота върху опаковката

Тази информация е полезна за хора с алергии, вегетарианци и всички онези, които тясно съблюдават хранителния си режим. Разкажете на приятелите си, на тях също може да им е от полза!