Построяването на етажни паркинги върху реките Перловска и Владайска в София предлагат инженерите Божидар Крапчев и Любомир Ташков. Според тях това може да реши проблема с липсата на места за паркиране в центъра на града. Могат да се построят около 70 такива съоръжения, в които да има място за над 16 хил. коли, каза Ташков, цитиран от "Дневник".
Според двамата инженери построяването на всички паркинги ще струва над 6 млрд. евро. То обаче било по-евтино от изграждането на подземни места за паркиране и ставало по-бързо. Надземните съоръжения няма да бъдат затворени с прозорци и няма да имат нужда от скъпа вентилационна система, обясниха инженерите. Техните изчисления показват, че един такъв паркинг може да бъде построен за най-много година и половина и да струва максимум около 4 млн. евро. Надземните съоръжения, проектирани от Крапчев и Ташков, имат по 5 етажа, докато подземните паркинги могат да са с най-много два заради високите подпочвени води в столицата. На покривите на паркингите можело да се направят градини и кафенета, за да се компенсира изсичането на растителност при строежа.
Проектът за паркинги върху реките в центъра е от 1996 г. Срещу него обаче се обявили екологични организации, които твърдят, че София се "проветрява" по течението на каналите, а паркингите ще спират ветровете. Няма такава опасност, защото съоръженията няма да са с покрити фасади и въздухът спокойно може да преминава през тях, обясниха инженерите. Те добавиха, че има фирми, които вече имат интерес към изграждането на надречните съоръжения, но липсвал такъв от общината. Вчера зам.-кметът по транспорта Александър Цветков се обяви против идеята за покриване на речните корита. От няколко месеца ощината се опитва да намери инвеститори за три подземни паркинга, но търговете се провалят заради липсата на кандидати. /БЛИЦ