"Нека не казваме "хоп”, преди да сме скочили, но може да има скок на инфлацията ако поскъпнат базовите стоки и услуги”, каза пред "Канал 3" председателят на НСИ, Сергей Цветарски.

"Обикновено се фокусираме върху броя на населението, а не е само той. Най-важни са структурите и напредъка в бъдещето. Това, че намаляваме с 50 000 души, не е новина. Въпросът е дали това магическо число 7 милиона е толкова тревожно”, каза още той. 

"Бих казал, че директните фактори за намалението на населението са раждаемостта и смъртността. На всички ни е ясно, че по-възрастните хора имат по-голям шанс за смърт от младите, затова и смъртността е толкова висока. От началото на прехода, имаше години в които миграцията беше 25-30 000 човека годишно, сега разликата между тези, които идват и тези, които си отиват е 4 000 души в полза на заминаващите. Баланса все повече започва да се изравнява. Трябва да се запитаме дали можем да опитаме в наша полза да докараме миграцията”, каза председателят на НСИ.

"Детската смъртност е много фин показател за това какво се случва в едно общество, както и за изброяването на населението. Всяко едно преброяване е важно. Имаме нужда от това хората да разберат това и да предоставят данните, които са необходими”, каза Цветарски.