Новият изпълнителен директор на летище Пловдив Андрея Андреев бе представен днес пред колектива на аеропорта от заместник-министъра на транспорта Юджел Атилла. Андреев заменя досегашният изпълнителен директор на дружеството Янко Янков, който преминава на друга работа. Янков е назначен за главен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура“.
Андрея Андреев има над 30 години стаж в различни сфери на гражданската авиация. Бил е изпълнителен директор на Летище „Варна“. Работил е в структурите на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Бил е пилот в бившата БГА „Балкан“, има над 8000 летателни часа. Владее английски и руски език.
Андреев заяви, че ще продължи модернизацията на пловдивския аеропорт и обеща новия терминал да бъде завършен до юни 2009 г. Юджел Атилла от своя страна обяви, че летище Пловдив има голям потенциал да привлече нискотарифни авиокомпании, за което държавата ще съдейства. Такова решение вече е взето от Министерски съвет, то не противоречи на законодателството, поясни зам.-министърът.
„Разчитаме летище Пловдив да изпълни една от стратегическите задачи за полети за Южна България, включваща сегмента карго полети и полети на low cost компании. Нискотарифните превозвачи са най-бързата и най-евтината връзка на българската диаспорта в Европа с родината и това може да се осъществи в Пловдив, а не самолетите да кацат на скъпото летище в София. Затова се предвиждат преференции, от които се нуждаят тези пътници“, обясни Атилла
Димана Тодорова, БЛИЦ