Безпрецедентното среднощно заседание на Народното събрание най-после приключи около полунощ.

До късния парламентарен контрол се стигна след като той започна в 20.30 часа наместо в планираното 11.00.
 


В пленарната зала пръв да отговаря на въпроси пристигна министър-председателят Кирил Петков. След него бе вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която, по нейно искане говори за състоянието на язовирите.

"Дошла съм пред вас през януари, за да предупредя за март. Всички професионалисти казват, че това е опасният период за българските язовири," каза тя.

"В нашите разговори с партньорите ни от НАТО и ЕС в личен разговор с мен, ни благодариха, че за пръв път виждат предвидим партньор, че ясно изразяваме позицията си. Споделиха, че от 10 години такъв предвидим партньор не са имали", това заяви премиерът Кирил Петков.

Въпросите към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев бяха отложени по негова молба за следващата седмица, заради неотложни служебни ангажименти.

Вътрешният министър Бойко Рашков пък не се яви в залата заради здравословен проблем, без да стане ясно какъв е.

А когато дойде ред на министъра на отбраната Стефан Янев и той също не дойде заради "служебни ангажименти", се оказа, че нито един от следващите министри не е в зала.

Ще изясним какви са били неотложните служебни ангажименти, които са официално обявени. Ще бъде поискано обяснение на тези министри, които не дойдоха без обяснения, обещаха управляващите.

Ще предложим следващият път парламентарният контрол да е 3 часа и 40 минути. Не можем сега да го гласуваме, няма кворум. "Нямаме с какво да продължим", призна унижението председателят на парламента Никола Минчев, цитиран от "Актуално", който обеща увеличен парламентарен контрол следващия път с толкова време, колкото сега остана неизползвано заради липсата на възможност да се задават въпроси към министри.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков не пропусна да каже за всички приказки как промяната означава парламентарна република. Сега трябваше да се обадите на правосъдния министър Надежда Йорданова, да я събудите и да дойде откъдето е. Единият болен, другият има неотложни въпроси, третият да не казвам къде е, иронизира Ненков.

Малко преди полунощ министър председателят бе поканен отново на трибуната да говори относно позицията на страната във връзка с конфликта между Русия и Украйна.

Той повтори, че България е направила преди много време своя избор и е страна, членка на НАТО.

Работата на парламента продължи с избиране на делегация в Парламентарната асамблея за сигурност и сътрудничество в Европа. Всичките предложени номинации бяха приети.

Бе обявена петнайсетминутна почивка. След нея заседанието беше директно закрито, следващото ще бъде на 26 януяри в сряда.

Сред коментарите на хората, които следяха дебатите на живо преобладаваха такива от рода на: "Сега за какво седят там?" и "Каква е логиката?"