140 са осъдените за корупция през 2008 година, като 113 от присъдите са влезли в сила. 49 от разследваните за подобни престъпления са били оправдани. Това сочат данните от отчета на прокуратурата, съобщени пред Нова тв от заместник-главния прокурор Валери Първанов.
Както е обичайно при представяне на отчет, сравнението с предходната година сочи завишение на резултатите: тогава осъдените са били 130, влезлите в сила присъди - 105. Общо 242 са били предадени на съд.
Зам.-главният прокурор не можа да открои сред осъдените някои известни фигури от знаковите разследвания, при които става дума за суми с много нули отзад. А по знаковото за държавата ни престъпление - злоупотреба с европейски пари, доведените до успешен край дела са едва 4.
На въпрос за гръмналия миналата седмица скандал в Националната агенция по приходите Валери Първанов каза, че информацията за нарушенията е известна от няколко месеца, проучвана е от ДАНС и градската прокуратура, включително със специални разузнавателни средства.
Шефката на НАП Мария Мургина не е арестувана, защото няма повдигнато обвинение, поясни прокурорът. Има наказателно производство срещу висши служители от ведомството. Има и факти, че определени фирми на приближени до Мургина не са проверявани от данъчните по начина, по който е трябвало, но дали в дейността им е имало нарушения ще се изясни при разследването.
Зам.-главният прокурор отхвърли възможността през последните 5-6 дни преди оставката си Мария Мургина да е заличила следи от престъпления, имайки достъп до информационните масиви. "Тя е директор от 2005 година и не е успяла да прикрие нещата, които разследваме сега. От всяка човешка дейност остават следи", аргументира се обвинителят. /БЛИЦ