През 2050 година 31% от населението на България ще бъде над 65-годишна възраст. Сега пенсионерите в страната са 2 милиона и 230 хиляди души или 20 на сто от жителите. Увеличението на броя на хората в пенсионна възраст се дължи на демографските процеси у нас, съобщи в Пловдив социалният министър Емилия Масларова, която участва във втората национална среща “Възрастните хора – живот с бъдеще”.
Всички сме длъжници на хората от третата възраст, заяви в привествието си към участниците в срещата министър-председателят Сергей Станишев. Той посочи, че през последните 3 години средната пенсия е отбелязала ръст от 85%, но това не е достатъчно, отбеляза премиерът.
Много е трудно на фона на демографските процеси, които неминуемо ще доведат до увеличаване на пенсионната възраст, законодателно да наложим това. Заедно с организациите на хората от третата възраст, ние правим промени в законодателството, с които стимулираме удължаването на участието в трудовия живот на тези хора, каза социалният министър при представянето на доклад относно провежданата от Министерство на труда и социалната политика последователна политика спрямо възрастните хора.
Масларова отчете като положителна тенденция намаляването на риска от бедност през последните години. През 2007 г. в България рискът от бедност при възрастните над 65 години е 17,7%. Той е по-висок от средния риск за бедност в страната, който е 14,1%. В сравнение с 2006 г. този риск от бедност намалява, макар и с 0,3%, уточни министърът. Според нея обаче българите все още не могат да използват добре пазарните механизми, които предоставя собствеността. “Голяма част от хората над 45 години и над 75 години имат собственост. В България над 90 % от българските семейства имат собствено жилище. Над 25% от хората над 70 години имат допълнително жилище от типа на вила, нещо, което в другите страни го няма. Тази собственост обаче не е източник на допълнителни доходи за хората от третата възраст”, посочи Масларова.
Справедливо е парите за коледната пенсия да бъдат разпределени по равно, коментира социалният министър. Тя уточни, че Надзорния съвет на НОИ тепърва ще реши механизма за разпределението на отпуснатите от парламента 340 млн. лв. от бюджетния излишък. Вариантите са два – или всички 2.230 млн. пенсионери ще получат по 150 лв., или хората с най-ниски пенсии ще получат по-голям размер от тези с по-високите пенсии. До края на месеца трябва да стане ясно и каква сума евентуално ще бъде заделена за почивките на възрастните хора догодина. Една от възможностите е да има ресурс специално за възрастните в програмата на НОИ за рехабилитация и профилактика. Тези средства обаче ще покриват само част от разходите за море или планина, като предстои да се изчислява дали с тези пари ще се покриват само рехабилитационните услуги или и храната и спането на пенсионерите.
Максималният срок за получаване на социални помощи ще бъде съкратен от 12 на 6 месеца от 1 януари 2009 година, каза още социалният министър. Тя заяви, че не очаква протести, тъй като отпадналите от подпомагане безработни ще бъдат включени в курсове за преквалификация или в програмите за временна заетост. В бъдеще и у нас може да се прилага опита на някои европейски страни, в които помощи на лица под 35-годишна възраст се изплащат само ако имат основно образование, допълни Масларова.
В момента премиерът Сергей Станишев разговаря с кмета на Пловдив Славчо Атанасов в сградата на голяма община. Това е първата среща между двамата, след като БСП влезе в управлението на Пловдив след 19 години опити да превземе “синята крепост”. По предварителна информация Станишев и Атанасов ще разговарят за актуалната политическа обстановка в града, както и за развитието на строителството на завода за изгаряне на твърди битови отпадъци в с. Шишманци. /Димана Тодорова, БЛИЦ