Престъпният състав, който извършва отвличанията у нас, общо взето е един и същ, което показва, че в страната има организирана престъпна група, обяви по БНТ председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Минчо Спасов.
По случая с отвличането на бизнесмена Киро Киров се констатирало пасивно съдействие от страна на МВР или по-скоро бездействие, предположи той. Според него в МВР има ниска ефективност в работата, слаба дисциплина и изтичане на информация. Той призова МВР да вложи цялата си енергия в разкриването на тези престъпления.
Освен законодателни мерки се налагат още организационни и дисциплинарни, каза Спасов. Той изрази учудването си от факта, че полицаите, разпитвани около смъртта на Пламен Куцаров, са били преместени на друга работа и няма уволнения.

Промяната трябвало да почне от обучението в Симеоново, което не е актуализирано от 60-те, смята Спасов. Според него 1/3 от състава на МВР трябва да бъде съкратен. Нека аз съм лошият и Михаил Миков да се оправдава с мен, коментира още депутатът от НДСВ. Той предлага да се направи съвместен план за действие за подпомагане на МВР, вместо временно "да се кърпи положението с еднократно финансиране".  МВР и държавността са много по-важни от изборите, коментира още Минчо Спасов. /БЛИЦ