Десетки туристи пристигат в троянското с. Орешак заради новината за новопоявил се неидентифициран летящ обект /НЛО/. В нощта срещу 25 април радиолюбителите Донко Митев и Марин Вутов засякоха от троянското с. Патрешко НЛО около 21 ч.
Балканджийското селище се намира на 570 до 780 м надморска височина над курортния център Орешак, в състава му влизат около 40 малки махали, а жителите му наброяват до 100-ина.
Според Донко Митев от махала Далешка, от чийто имот се вижда еднакво добре и връх Вежен, и Бузлуджа, НЛО-то наподобявало на пулсираща звезда в зелени, сини, червени и оранжеви краски. В един момент от нея се откъснали общо 4 светещи "топки", от тях 2 се отправили на северозапад, а другите - към връх Вежен. Явлението било наблюдавано и от други 7-8 местни балканждии, сред които са Марин Вутов, също радиолюбител и учител по информатика, и математика в Художественото училище в Троян. Донко Митев заснел с цифров фотоапарат предполагаемото НЛО.

"Аз съм работил във военни обекти, така че видяното от мене и съселяните ми не е плод на емоционална нагласа", добави Митев.
Той се обадил и на свой познат от гр. Летница - Веско, радист към летището в с. Каменец, който също видял НЛО-то.
По думите на местни планинци само броени часове след разгласата за "чинията" в Орешак заприиждали кибици от двете страни на Балкана. Повечето от тях носели бинокли, други професионални тв камери или фотоапарати.
"Нуждаехме се от подобна новина, за да съживим туризма месец преди старта на активния сезон", коментира туроператори и хотелиери от долината на р. Осъм. /Гергана Димитрова, БЛИЦ