На 103 250 817 лв. възлизат приходите от винетни такси, които е събрала Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) само за месец януари. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията инж. Янко Янков.

От тях 98 876 582 лв. са приходите от винетки, а 4 374 235 лв. са приходите от други такси. В сравнение със същия период миналата година ръстът от таксите е повече от двоен. Приходите от винетки са в размер на 48 169 542 лв. “Все пак миналата година имаше гратисен период, а сега няма", каза Янков. 
Освен това НАПИ е премахнала 723 незаконни рекламни съоръжения по пътищата. Към 4 февруари са проверени 1700 незаконни рекламни съоръжения. 14 Областни пътни управления в страната нямат незаконни рекламни съоръжения и за тях кампанията е приключила. В 13 пътни управления кампанията ще продължи до средата или края на месец февруари. От проведените проверки се установило, че около 800 от завенията по пътищата на страната са незаконни. От тях за момента само 57 собственици са подали заявления за узаконяване. 

Контра

По казуса със СОС и отсечката на бул. “Цар Борис III”, която се нуждае от ремонт, изпълнителният директор на НАПИ коментира, че единственото нещо, което Агенцията може да направи в случая, е да финансира ремонта на 1 100 метра от булеварда, но след като Общината предостави сертификат за извършен текущ ремонт. “До 30 сепрември 2008 г. никой не ни беше предоставил проект, както е по Закона за движение по пътищата, за да може да си направим план в бюджета за следващата година. Все пак НАПИ работи по строго установени правила”, каза Янков. “Все пак ние поддържаме доста важни неща, като Северната дъга на Околовръстия път, например”, добави той. Председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов беше категоричен, че не желае “някои хора да си правят политиката на наш гръб”, визирайки кмета Бойко Борисов. “Аз ще задам и въпроса, кой е правил преди две години ремонта на “Цар Борис III” и къде са отишли паветата?”, попита Атанасов. 
Десислава Вангелова, БЛИЦ