Четвъртият поред Junior Rangers Camp (лагер за млади рейнджъри) се проведе в старопланинския екоцентър Джендема, южно от връх Ботев, в първата 10-дневка на август. Занятието се организира от федерация "EUROPARC" и Национален парк "Централен Балкан", съобщиха днес в Ловеч от дирекцията на парка.
По време на лагера общо 18 деца от Габрово, Варна и Велико Търново изучили чрез занимателни игри как се оцелява в планинска пустош. Учебната им програма включвала преодоляване на водно препятствие с въжен тролей, работа с карта и компас, ориентиране, първа помощ в планината и др.
Осем от лагерниците получили сертификат за начални познания "Заек" и униформа на Junior Rangers, останалите деца пък защитили второ ниво на знания и умения - "Дива коза".

Junior Rangers е програма на Europarc за приобщаване на младите хора към защита на природата. Програмата е под егидата на Федерация EUROPARC с три първостепенни цели:
- създаване на мрежа от млади хора, които участват в опазването на природата в ролята на защитници за защитената територия край която живеят;
- повишаване на съзнанието за природата и културата, за социалната и икономическа стойност на защитената територия;
- подпомагане на приятелството и етичността на отношенията в групата чрез привлекателни за младите хора дейности и постижения за общите цели на Европейските защитени територии, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. /БЛИЦ