Прикриване на престъпления и нарушения на всички нива в столичното Пето РУ показа масирана проверка на работата на управлението. Заради разкритията двама служители са предложени за уволнения, а други осем ще бъдат наказани дисциплинарно. Началникът на управлението Йордан Вучков беше пенсиониран, съобщиха от МВР.
В началото на януари т.г. по няколко сигнали, постъпили в дирекция “Вътрешна сигурност”, Инспекторът на МВР започва пълна проверка в столичното Петко РУ.
Инспекторите установяват дванайсет незаведени преписки по сигнали за извършени кражби на метали от комбината “Кремиковци”. Още 35 преписки не са били заведени като заявителски материали, а по входящ дневник. Това означава, че въпреки наличието на данни за престъпление, те не са били изпратени в прокуратурата за образуване на досъдебни производства, а са оставени да “отлежават” в полицията. Проверяващите са категорични, че става въпрос за прикриване на престъпления и извършители им. Резултатите от проверката са докладвани на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, който трябва да вземе административни мерки. Двама служители – началник на група и оперативен работник са предложени за дисциплинарно уволнение, други двама са предложени за понижаване в длъжност, а шест за по-леки дисциплинарни наказания. Междувременно началникът на управлението Йордан Вучков беше пенсиониран. Копие от справката със заключенията на Инспектората е изпратено до Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и образуване на наказателно производство спрямо част от служителите. /БЛИЦ