Мустафа М. от с. Тодор Икономово, община Каолиново, Шуменска област, обвинен за убийството на Метин Мехмед от същото село ще продължи да обитава ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Шумен.
Миналата седмица първоинстанционният съд остави без уважение молбата на 28 годишния Мустафа да бъде изменена в по-лека мярката му за неотклонение. Той попадна в ареста на 25 ноември миналата година, след като няколко дни по-рано на улица, близо до центъра на селото било открито тялото на прободения с нож Метин. Нараненият с един удар в гърба 36 годишен мъж починал в болница от кръвозагуба.
Апелативният съд потвърди законосъобразността на изводите на съда в Шумен, според които събраните гласни и писмени доказателства и направените две експертизи обосновават предположението, че Мустафа е съпричастен към убийството на своя съселянин. Въпреки активното сътрудничество, което мъжът е предложил на разследващите за разкриване на обективната истина, той ще остане в ареста заради изключително високата степен на обществена опасност на престъплението. За умишлено убийство законът предвижда наказание от 10 до 20 години „лишаване от свобода” и затова единствената правилна процесуална мярка за принуда в настоящия момент е „задържането под стража”.
Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване. /БЛИЦ