Мерките, които взехме, бяха навременни и пълноценни. Дадоха резултат. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Здравната ни система издържа въпреки чувствително по-големия натиск. За съжаление загубихме човешки животи и продължаваме да го правим. Това е най-голямата тежест, която ще продължим да носим като лекари, заяви министърът.

Ние като медици не помним броя на излекуваните пациенти, а само на тези, които сме загубили, уточни той.

Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните, добави проф. Ангелов.

Той добави, че има и още една положително обърната тенденция - над 3 хил. души повече са излекуваните от положителните случаи в страната.

Както БЛИЦ съобщи, броят на новозаразените с коронавирус за последното денонощие е 2185. Така потвърдените случаи у нас вече са 382 761, от които активни са 67 391. Това са 14,8% от тестваните.

С 332 случая по-малко от вчера са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа.

Общо тестовете, направени през изминалото денонощие PCR и антигенни са 14 747, oт които 8372 са PCR, а 6375 са с бърз антигенен тест.

Това показват данните в Националната информационна система.

Общо 9 523 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. Това е по-малко от вчера, когато бяха регистрирани  9 799 случая.

В същото време се е покачил броят на хората в интензивно отделение. Днес 811 души се намират в интензивни отделения или клиники, а вчера са били 807.

Експерти отчитат сериозно напрежение над здравната система и болничните заведения, заради високия брой на болните от коронавирус, които карат заразата все по-тежко.  

Към момента у нас са поставени общо 620 375 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, от които 14 998 - през изминалите 24 часа.

Излекуваните за последното денонощие са 3393, а от началото на пандемията те вече са 300 391.

За последните 24 часа коронавирусът е отнел живота на 108 души.