Много лъжи се изговориха в публичното пространство. За тежката ситуация в Александровска болница е една добре скалъпена история на министър Кацаров, който цели да ме удари по списъка с неудобни на президента Радев. Планирам да заведа искове.

Това заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

По думите му в края на 2020 г. болницата има 30 млн. лева финансови загуби. "Той за кой одит говори той? Одитът, който беше направен от МЗ, който прокуратурата отказа да проверява, защото не констатира такива. Парите са в болницата. За последните години са направени капиталови вложения за 40 млн. лева и 20 млн. лева за апаратура", обясни проф. Ангелов.

"Министър Кацаров изрече една голяма лъжа, свързана с жена му, която работи в Александровска болница. Това е един стар спор, който аз бях забравил.

Той ми се обади и настоя да увелича заплатата ѝ се закани да си имам проблеми с организацията, която той оглавява Център за защита на правата в здравеопазването. Тя работи в Клиниката по неврология. Не съм настоявал за увеличаване на заплатата ѝ. Двама души са свидетели", разясни бившият здравен министър.

Той показа доказателства за думите си. Отчети за ръста на заплатите на лекарите и капитала на болницата."Одитите, за които се твърдят са платени и поръчани от болницата. На някой не му харесват резултатите и си поръчва одити, така че да получи желаните резултати", смята проф. Ангелов.

"Аз съм наследил 30 млн. лева финансова загуба. Това не е финансов резултат, а амортизационен разход. Няма риск болницата да бъде фалирана или закрита. През 2013 г. Увеличихме капитала на болницата. Сега ние ще оздравяваме болницата, като съкращаваме леглата и съкращаваме лекари.

Тук е голямата схема. В София няма свободен капацитет от болнични легла. Когато се намалят леглата в Александровска болница, ще се освободи капацитет за нова частна болница в София и има вече процедура за това. Става дума за болницата в Казичене. Д-р Кацаров е бил на частно парти със собственика на тази болница", разкри проф. Костадин Ангелов.

През 2013 г. собственият капитал на болницата е 37 млн лева, а в края на 2020 г. е 71 млн. лева, тоест 71 000 акции. Тези неща се вадят само преди избори, поясни той.

"Стойчо Кацаров лъже. Той излъга за жена си, излъга, че не е лежал в „Пирогов“, излъга и хората. Ваксинацията е крах. Няма Ремдесивир, няма кислород, липсва цялостна организация, липсват COVID-зони, няма нещо, което да е свършено", каза още проф. Ангелов.