Проф. Байкова разби мита за прехвалена храна

Сьомгата, която консумираме, е много токсична

Според френски журналисти, сьомгата е най-токсичната храна на света. Това потвърди и диетологът проф. Донка Байкова по БНТ.

По думите й, сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна храна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, тя е с богато мастно и водно съдържание.

"Ако е диворастяща сьомгата е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на Омега 3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност.

Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме обикновено е от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер.

Тези риби са много екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят със различни смески", обясни професор Байкова.